U borbi protiv diskriminacije LGBT osoba važna obuka policijaca, predstavnika tužilaštva, sudstva i NVO sektora

"Od ukupnog broja obučenih službenika odabrani su i policijski službenici za kontakt sa LGBT zajednicom, tako da svaki Centar bezbjednosti ima po jednog policijskog sužbenika koji je zadužen za kontakt sa LGBT zajendicom, i kojima se pripadnici ove zajednice mogu obratiti za bilo kakvu potrebu policijskog djelovanja”
4 komentar(a)
IDAHO Forum, Foto: Gov.me
IDAHO Forum, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.05.2015. 16:04h

Obuka policijskih službenika, predstavnika tužilaštva i sudstva, kao i NVO sektora, jedan je od preduslova u brobi protiv diskriminacije i predrasuda prema LGBT zajednice, rečeno je na otvaranju međunarodnog ministarskog IDAHO Forum 2015, koji se u Budvi održava pod nazivom Okončanje nasilja i zločina iz mržnje i koji organizuje crnogorska Vlada.

Forum u Budvi počeo je regionalnim treningom za policijske službenike i nosioce pravosudnih funkcija u vezi nasilja i zločina motivisanih mržnjom, a zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da će tokom foruma, obuku proći deset službenika Uprave policije, ukupno njih 90, koji su tokom prethodne četiri godine zvršili obuku u smislu senzibilnog postupnja prema članu LGBT zajednice.

“Od ukupnog broja obučenih službenika odabrani su i policijski službenici za kontakt sa LGBT zajednicom, tako da svaki Centar bezbjednosti ima po jednog policijskog sužbenika koji je zadužen za kontakt sa LGBT zajendicom, i kojima se pripadnici ove zajednice mogu obratiti za bilo kakvu potrebu policijskog djelovanja”, naveo je Stojanović.

Savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić kazao je da postoji jak savez između LGBT zajednice i Uprave policije.

“Ministarski sastanak je prilika da se razmijene najbolja iskustva sa našim kolegama iz regiona”, naveo je on.

Navodeći da se u Bosni i Hercegovini ne mogu pohvaliti primjenom standarda u borbi diskriminacije, zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić kazao je da su svjesni manjkavosti i neodlučnosti i u domenu strateških, formalnih okvira i u procesu praktičnih pojedinačnih postupanja.

Zamjenica ministra unutrašnjih poslova Albanije Elona Hoxha kazala je da policija u toj državiima jaku saradnji sa LGBT organizacijama.

“Pociija za sada nije utvrdila nijedno ubistvo ili teško tjelesno nasilje kada je žrtva krivičnog djela neko ko pripada LGBT zajednici”, istakla je Hoxha.

Generalna sekretarka Međunarodne organizacije ILGA, Helen Kenedi je kazala da ta organizacija objedinjuje federaciju od 11 hiljada LGBT organizacija koje rade širom svijeta.

“Imamo globalnu mapu, prema kojoj trenutno u svijetu ima 76 država gdje je nelegalno da ste član naše zajendice, dok je u pet od tih država predviđena smrtna kazna, tako da u mnogim od tih država nije moguće da se obraćate ljudima, kao što se ja obraćam danas na ovom skupu u Crnoj Gori u Budvi”, kazala je Kenedi.

Zamjenica načelnika sektora za toleranciju i borbu protiv diskriminacije OEBS-ODIHR Azra Januzović ja kazala da Ured demokratske institucije i ljudskih prava – ODIHR ima specifičan zadatak da se bavi primjenom obaveza u sferi ljudskih prava svojih 57 zemlja članica, među kojima su i zemlje regiona.

"OSCE kao prva organizacija je 2009. donijela odluku o zločinima iz mržnje, kojom su se ministri vanjskih poslova obavezali da će sve zemlje članice preduzeti niz mjera kako bi radili na prevenciji, na suzbijanju zločina iz mržnje. Jedna stavka koja se uvijek provlači, bez obzira u kojoj zemlji radimo, jeste da predstavnici civilnog društva uvijek govore o ogromnom uticaju, koji incidenti motivisani predrasudama, imaju na njih. Govore o strahu sa kojim se susreću, o posljedicama koje takvi incidneti mogu imati na njih, depresiji sa kojom se susreću, strahu da bi se ti slučajevi mogli ponovo desiti. Govore o tome kako veoma često imaju strah da te slučajeve prijave policiji. Isto tako radimo sa policijskim službenicima i tužilaštvom i čujemo da postoji niz prepreka počev od nedostatka finansijskih sredstava… ali to su izazovi sa kojima se susreću”, kazala je ona..

IDAHO Forum se treći put organizuje na ministarskom nivou, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Najvažniji je događaj ove vrste koji je do sada organizovan u nekoj od država našeg regiona. Na trodnevnom skupu učestvuje više od 230 predstavnika iz Crne Gore i inostranstva.

Bonus video: