Traže tačnu lokaciju na Starom aerodormu za stadion za atletska takmičenja

Vučevićeva je kazala da je planiran stadion prve kategorije, namijenjen za održavanje svjetskih i evropskih prvenstava i Olimpijskih igara
70 pregleda 2 komentar(a)
stari aerodrom, Foto: Zoran Đurić
stari aerodrom, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.05.2015. 15:48h

Učesnici javne rasprave o Detaljnom urbanističkom planu “Konik-Stari aerodrom - faza III”, najviše interesovanja su pokazali za izgradnju sportskih sadržaja planiranih na tom području.

Božidar Jaredić iz Atletskog saveza Crne Gore istakao je da u okviru planiranih kompleksa sportskih objekata ne vidi atletski stadion, iako je Podgorica možda jedini glavni grad, ne samo u Evropi, koji nema atletsku stazu.

“Atletika je jedan od bazičnih sportova, koji za sve ostale predstavlja neku osnovu”, kazao je Jaredić.

On je naglasio da su iz svjetske atletske federacije obećali da će, čim započne, pomoći izgradnju staze, istakavši da imaju i obezbijeđen projekat.

Arhitektica republičkog Zavoda za urbanizam i projektovanje Tamara Vučević je odgovorila da je u planu navedeno da je planiran stadion sa atletskom stazom, te se može koristiti i kao atletsko borilište.

“I ova lokacija daje mogućnost i za Atletski savez. U zoni preko puta, u važećem i usvojenom planu je planirana značajna površina za sportske aktivnosti”, kazala je Vučević.

Naglasivši da im je bitno da znaju tačnu lokaciju, Gojko Banjević iz Atletskog saveza je istakao da će se najvjerovatnije u Crnoj Gori 2019. godine održati Igre malih zemalja, te će biti neophodno da Podgorica do tada dobije atletski stadion.

Arhitektica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Zorica Rakčević je pojasnila da na nivou države treba da se odredi koji sportovi treba da pokrivaju pomenuti prostor, jer to nije u nadležnosti planera.

Predstavnik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Ranko Jovović je istakao da se u planu nigdje ne pominje izgradnja zgrade COK-a, koji radi u bijednim uslovima, u četiri kancelarije ispod Gorice.

“Pravili bi olimpijsku kuću, olimpijske terene, muzeje...Imamo dobru ideju da to realizujemo, ali nam je potreban prostor”, kazao je Jovović.

Rakčevićeva je objasnila da planeri ne dodjeljuju lokacije, već opredjeljuju namjenu parcela. Vučevićeva je kazala da je planiran stadion prve kategorije, namijenjen za održavanje svjetskih i evropskih prvenstava i Olimpijskih igara.

Bonus video: