U Bijelom Polju predstavljen program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja

“Da bi poljoprivredni proizvođači bili spremni da iskoriste sredstva koja će im biti dostupna i unaprijede svoja gazdinstva, moraju se edukovati i informisati”, rekla je Čabarkapa
162 pregleda 0 komentar(a)
IPARD Bijelo Polje, Foto: Vlada Crne Gore
IPARD Bijelo Polje, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.05.2015. 09:49h

Predlog programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja IPARD do 2020. godine predstavljen je u Bijelom Polju savjetodavcima iz sjevernih opština, u cilju, kako je saopšteno, bolje edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Na radionici su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili cio program, pojedinačne mjere i proceduru implementacije programa i mjera, stavljajući poseban akcenat na ruralni razvoj.

Savjetnik u Direktoratu za ruralni razvoj, Ana Čabarkapa, kazala je da je razvoj ruralnih područja i poljoprivrednih gazdinstava na sjeveru Crne Gore od izuzetne važnosti za cjelokupan razvoj crnogorske poljoprivrede.

“Da bi poljoprivredni proizvođači bili spremni da iskoriste sredstva koja će im biti dostupna i unaprijede svoja gazdinstva, moraju se edukovati i informisati”, rekla je Čabarkapa.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da preduslov uspješne implementacije svih programa predstavlja tačna i jasna informacija koja se daje potencijalnim korisnicima, tako da je konstantna informisanost i edukacija svih uključenih u proces integracija od velike važnosti.

Ona je istakla samu ulogu savjetodavnih službi.

„Savjetodavne službe uvijek moraju raspolagati jasnim i preciznim informacijama, jer oni ostvaruju prvi kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima, kojima u potpunosti mora biti jasan način sprovođenja mjera i dobijanja podrške“, navela je Čabarkapa.

Eksperti iz Holandije i Estonije, bivši zamjenik direktora Agencije za plaćanje Holandije, Piet van Vugt i šef Odsjeka za direktna plaćanja i ruralni razvoj u Agenciji za plaćanje Estonije, Andrus Rahnu, ukazali su na ulogu i značaj koje savjetodavne službe imaju u njihovim zemljama.

Oni su, kako je objašnjeno, najveći akcenat stavili na direktan kontakt i organizovanje interaktivnih radionica kao aktivnostima koje savjetodavne službe koriste u komunikaciji sa poljoprivrednim proizvođačima, što je najviše i interesovalo crnogorske savjetodavce.

"Njihova pitanja bila su usmjerena i u pravcu rješavanja mogućih problema tokom samog sprovođenja programa, kao i mogućnostima prilagođavanja kriterijuma uslovima na poljoprivrednim gazdinstvima", navodi se u saopštenju.

Radionici su prisustvovala 34 predstavnika opštinskih i savjetodavnih službi.

Bonus video: