Berane: "Holandska kuća" pod hipotekom?

Na posljednjoj sjednici SO formirana Komisija za preispitivanje raspodjele kadrovskih stanova i u “Holandskoj kući”
87 pregleda 2 komentar(a)
Holandska kuća, Foto: Tufik Softić
Holandska kuća, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 07.05.2015. 16:41h

Stanari zgrade poznate pod nazivom „ Holandska kuća“ u Beranama strahuju od toga da se njihova zgrada nalazi pod hipotekom i da bi stanove koje su kupili prije pet godina mogli izgubiti preko noći.

Niko od njih nije htio javno da o tome priča, ali u neformalnom razgovoru ističu kako su za informaciju da se zgrada nalazi pod hipotekom saznali nedavno.

„Mi ne znamo kako je to moguće ako smo stanove kupili na kredit i redovno uplaćujemo rate. Dobro bi bilo da se ovo istjera na čistac, jer ne bi bilo pošteno da ostanemo bez stanova“, kazao je jedan od stanara.

„Holandaska kuća“ je pravljene sredstvima Fonda za stambeno-socijalnu solidarnost i useljena je 2011. godine. Prema nezvaničnim informacijama, sredstva za gradnju su obezbijeđena putem kredita kod holandske banke, koji nije vraćen, zbog čega je zgrada još tada stavljena pod hipoteku.

Iste godine izgrađene su još dvije zgrade u Beranama, ali te dvije zgrade danas nemaju probleme sa kojima su se sreli stanari „Holandske kuće“.

Ono što je sasvim izvjesno je da se Opštine Berane u to vrijeme kreditno zadužila da bi riješila stambene probleme svojih kadrova. Taj kredit je bio u iznosu od 516 hiljada eura i do danas nije vraćen.

Raspodjela stanova koje je Opština subvencionirala sa oko 170 eura po metru kvadratnom u startu je bila predmet pažnje i polemika, jer je dobar broj onih kojima je omogućeno da ih kupe po povoljnijim cijenama, kasnije te stanove preprodao.

Još tada je pokrenuto i pitanje kriterijuma po kojima su stanovi dodjeljivani, jer mnogi od onih koji su ih otkupili preko Opštine nijesu čak bili ni radnici lokalne administracije.

To pitanje je više puta pokretano na sjednicama lokalnog parlamenta nakon što je došlo do promjene vlasti u ovom gradu. Tako je na posljednjoj sjednici koja je održana prije mjesec, pokrenuta inicijativa i formirana Komisija za preispitivanje raspodjele kadrovskih stanova.

Komisija je neposredno prije prvomajskih praznika održala prvu sjednicu.

„Ovo je jedno strašno vrzino kolo. Šta će iz ovoga izaći, ostaje da se vidi. Ovdje je prije svega potrebno utvrditi ko su nosioci stanarskog prava iz 2011. godine, po kom kriterijumu su ih dobili, pa potom ići dalje, jer su od tada neki stanovi išli iz ruke u ruku, odnosno preprodavani. Neko je znači dobio stan besplatno ili po subvencioniranoj cijeni, kasnije ga preprodao i dobro zaradio“ ,kazao je jedan od odbornika koji je član Komisije.

Bonus video: