Sindikat medija: Aktuelna zaštita zaposlenih u medijima nije djelotvorna

Iz Sindikata navode i da svi prethodni napadi na zaposlene u medijima potvrđuju da aktuelni način zaštite nije djelotvoran
54 pregleda 0 komentar(a)
Milovan Novović, Foto: Jadranka Ćetković
Milovan Novović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.05.2015. 15:33h

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje nove napade kojima su izloženi novinari u Bijelom Polju i Kolašinu i apeluje na nadležne da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Sindikat traži da se utvrdi ko su napadači i iz kojih motiva su demolirali automobile Zorice Bulatović u Kolašinu i kolege Milovana Novovića u Bijelom Polju.

"Policija do sada nije pokazala zavidne rezultate kada je u pitanju rješavanje slučajeva napada na zaposlene u medijima, ali mi nemamo izbora osim da apelujemo na policiju i tužilaštvo da savjesno rade svoj posao i da se nadamo da će u ovim slučajevima to dati rezultate. Sumnje koleginice Bulatović da je do napada došlo zbog tekstova koje je objavljivala, a čemu je prethodila serija primitivnih i mizoginih uvreda koje trpjela zbog posla kojim se bavi, treba ozbiljno istražiti jer je nedopustivo da se takve stvari dešavaju", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Navodi se i da svi prethodni napadi na zaposlene u medijima potvrđuju da aktuelni način zaštite nije djelotvoran.

"Neophodno je uvesti dodatne članove u Krivični zakonik kako bi se pojačala zaštita novinara, novinarki i ostalih zaposlenih u medijima koji rade na terenu, za šta se Sindikat medija, zajedno sa Akcijom za ljudska prava, zalaže od svog osnivanja", zaključuje se.

HRA: Hitno istražiti napade na novinare

Akcija za ljudska prava (HRA) takođe je apelovala je na službenike policije i državno tužilaštvo da hitno i djelotvorno istraže posljednje napade na novinare.

"Ovi primjeri, nažalost, još jednom pokazuju opravdanim propisivanje novih krivičnih djela u cilju pojačane zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka - Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka", kaže se u reagovanju HRA. Time bi, smatraju u toj nevladinoj organizaciji, novinari dobili jednaku zaštitu u obavljanju profesionalnih zadataka kao i službena lica u obavljanju službenih radnji. "Istovremeno bi se doprinijelo, ne samo boljoj zaštiti novinara, već i jačanju svijesti o značaju novinarske profesije i njihovoj važnoj ulozi u svakom demokratskom društvu", zaključili su iz HRA.

Bonus video: