Perić: Vlada ne želi da promijeni socijalnu i ekonomsku politiku

"Bez dubljeg čitanja evropskih direktiva i analitičnijeg pristupa u njihovoj primjeni, Vlada se odlučila za strategiju odbijanja nulte stope PDV-a za opremu za bebe, pod izgovorom poštovanja evropskih direktiva. Te direktive se, inače, ne ugrožavaju predlogom, jer i u postojećem Zakonu postoji definisana nulta stopa PDV-a“
79 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 07.05.2015. 12:09h

Odbijanje predloga o uvođenju nulte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za opremu za bebe i više za luksuznu robu, pokazuje da Vlada ne želi da mijenja postojeći model socijalne i ekonomske politike, ocijenili su iz Pozitivne Crne Gore.

Poslanik Pozitivne, Srđan Perić, kazao je da aktuelna vlast ne želi da mijenja postojeći model socijalne i ekonomske politike, u kojem je teret krize prevaljen na najranjivije grupe, umjesto na one koji imaju najviše.

On smatra da je, upravo zbog toga, i odbijanje predloga Pozitivne da se uvede nulta stopa PDV-a na opremu za bebe i viša za luksuznu robu, potpuno pogrešno.

"Bez dubljeg čitanja evropskih direktiva i analitičnijeg pristupa u njihovoj primjeni, Vlada se odlučila za strategiju odbijanja nulte stope PDV-a za opremu za bebe, pod izgovorom poštovanja evropskih direktiva. Te direktive se, inače, ne ugrožavaju predlogom, jer i u postojećem Zakonu postoji definisana nulta stopa PDV-a“, naveo je Perić u saopštenju.

On je podsjetio da je Zakonom o autoputu definisano da se PDV plaća po nultoj stopi na promet proizvoda i usluga namijenjenjih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova.

"Ostaje nejasno kako je to u tom slučaju u skladu sa evropskim direktivama, a kada treba da se primijeni na opremu za bebe to nije slučaj“, rekao je Perić.

Vlada je, kako je naveo, takvim stavom u odnosu na uvođenje nulte stope PDV-a na opremu za bebe pokazala suštinsko nerazumijevanja značaja stvaranja povoljnijeg ekonomskog ambijenta za odgajanje djece i pozitivnog uticaja na populacione trendove koji su sada obeshrabrujući.

"Ukoliko tome dodamo i činjenicu da se Vlada nije uopšte osvrtala na evropske direktive prilikom predlaganja dopuna Zakona o eksproprijaciji, koji nema uporednu evropsku praksu, dolazimo do nedvosmislene činjenica da ona nije spremna da teret krize sa najranjivijih izmjesti na one koji imaju najviše, odnosno da samo traži izgovor da na tom kursu istraje“, saopštio je Perić.

On tvrdi da u prilog tome ide još veća prilježnost Vlade da odbije i pomisao da se luksuz može oporezivati po višoj stopi.

Perić je podsjetio da bi u skladu sa predlogom Pozitivne hrana za odojčad, oprema i odjeća za bebe uzrasta do dvije godine i dječje pelene bile oporezovane po nultoj stopi PDV-a, dok bi po višoj stopi od 27 odsto bili oporezovani mobilni telefoni skuplji od 100 eura, putnička motorna vozila čija vrijednost prelazi 30 hiljada eura, plovila kao što su jahte, gliseri i skuteri, avioni i druge letjelice, osim onih koje koristi nacionalna aviokompanija, kao i satovi čija vrijednost prelazi 500 eura.

Pozitivna, prema njegovim riječima, odbacuje Vladinu konstataciju da predlog zakona nije obrazložen očekivanim budžetskim efektima, jer je u obrazloženju navedeno da za njegovu primjenu nijesu potrebna dodatna sredstva iz budžeta, jer projekcije pokazuju da bi sredstva koja bi se prihodovala od više poreske stope na luksuznu robu bila dovoljna da pokriju minus koji bi nastao po osnovu uvođenja nulte stope za opremu za bebe.

Bonus video: