Uehara: Pravda je glavni stub demokratije

"Mi se sada krećemo ka svijetu bez granica i smatram da su, nažalost, kriminalci nekoliko koraka ispred nas. Oni nemaju religiju, nemaju granice kada su u pitanju krivična djela i izbjegavanje kazne"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2015. 12:59h

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara ocijenila je da pravda glavni stub demokratije, ali da su u svijetu bez granica kriminalci nekoliko koraka ispred pravde.

Otvarajući Konferenciju o suzbijanju prekoraničnog kriminala između Crne Gore i Kosova, koja se održava u Plavu, ona je kazala da kriminalci nemaju religije niti granice kada su u pitanju krivična djela i izbjegavanje kazne.

"Pravda je stub demokratije. Mi se sada krećemo ka svijetu bez granica i smatram da su, nažalost, kriminalci nekoliko koraka ispred nas. Oni nemaju religiju, nemaju granice kada su u pitanju krivična djela i izbjegavanje kazne. Oni sarađuju preko granica i jedini način da se borimo protiv prekograničnog kriminala je da sarađujemo preko granica, i neophodno je da to Crna Gora radi u smislu evroatlasnkih granica", kazala je Uehara.

Prema njenim riječima prekogranični kriminal je globalni fenomen u smislu šverca narkotika, trafikinga ljudi, šverca migranata i slično.

"Ali mi smo uspješni, korak po korak se borimo protiv toga, i želim da pohvalim Vladu Crne Gore što je odvojila toliko resursa da se spriječi i da se riješi problem borbe protiv ekstremizma i što je usvojila određene odredbe u krivičnom zakonu o stranim borcima", dodala je američka ambasadorka.

Ujehara je kazala da prekogranični kriminal predstavlja izazov, a učesnicima konferencije iz Crne Gore i Kosava je poručila da iskoriste ovaj skup da se lično povežu i da to kasnije koriste u smislu olakšanja prekogranične saradnje između dvije države.

Objasnila je da su za održavanje Konferencije odabrali Plav zbog toga što je to grad koji se graniči sa Kosovom, a konferencija se fokusira upravo na prekogranični kriminal između Crne Gore i Kosova.

"Ova aktivnost je dio širih aktivnosti američke Ambasade. Želimo da pomognemo sjever Crne Gore, da pomognemo ovaj nerazvijeni region koji ima toliko potencijala. To radimo tako što pomažemo državne organe u ovom dijelu države sa posebnim donacijama, pomažemo gradovima, lokalne nevladine organizacije, a pomažemo i lokalne biznise, kao što je ovaj hotel, Kula Damjanova", kazala je Uehara.

U Plavu su se, u organizaciji amabasada Sjedinjenih Američkih Država iz Podgorice i Prištine, okupili predstavnici pravosudnih isntitucija i tužilačkih organizacija Crne Gore i Republike Kosovo da u dvodnevnom druženju razmijene iskustva i steknu nova saznanja u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala između ove dvije države.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je kazala da liniju odbrane od prekograničnog kriminala predstavljaju carinski i policijski organi, kao i organi nadležni za sprovođenje zakona.

"Stoga me raduje činjenica da će na konferenciji posebna pažnja biti posvećena operativnoj saradnji policijskih organa Crne Gore i Kosova, najnovijim trendovima i praktičnim savjetima u borbi protiv svih pojavnih oblika prekograničnog kriminala, a posebno najava osnivanja regionalnig policijskog centra u Plavu", kazala je Medenica.

Ona je dodala da je regionalni pristup jedini mogući način borbe protiv transnacionalnog kriminala, odnosno da države izolovano i bez razmjene obavještajnih podataka i međusobne saradnje ne mogu doprinijeti uspješnoj borbi i suzbijanju ozbiljnih prekograničnih kriminalnih akcija.

"Dobra koordinacija na terenu, razmjena informacija i zajednička akcija prve su prepreke kriminalcima i prvi koraci na putu sprečavanja djelovanja organizovanih kriminalnih grupa", kazala je Medenica.

Prema njenim riječima uslov za to je postojanje nacionalnog krivičnopravnog zakonodavstva "koja legislativa nesumnjivo postoji u Crnoj Gori".

"U tom pravcu, a u susret najavama izmjene Zakonika o krivičnom postupku, vjerujem da će zakonski okvir uz potvrđene međunarodne konvencije biti dobra osnova crnogorskim sudijama i tužiocima da njegova rješenja u punoj mjeri primijene u praksi", rekla je Medenica.

Ona je ukazala na sofisticiranost transnacionalnog kriminala, težinu i ozbiljnost njegovih posljedica po ljudska prava i demokratske procese u pogođenim država.

"Neohodno je edukovati nosioce sudijske i tužilačke funkcije o svim njegovim pojavnim oblicima, naročito ako imamo u vidu činjenicu da se za realizaciju kriminalnih aktivnosti koriste najsavremenije tehnologije čineći prekogranični kriminal teško dokazivim", rekla je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore.

Na otvaranju Konferencije govorili su i predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović, kao i Viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović.

Pored predavača iz američkih abasada iz Podgorice i Prištine, kao i sudijskih, tužilačkih i policijskih organizacija dvije države, u radu učestvuju i dva predstavnika Ministarstva pravde SAD, Markus Buš i Amanda Hase.

Galerija

Bonus video: