"KAMPANJA PROTIV PROJEKTA"

Fond za solidarnu stambenu izgradnju: Optužbe građana neosnovane

"Fond je najviše problema imao na Cetinju i u Baru, jer oni koji su imali obavezu da odrade posao, to nijesu uradili, a krivicu su prenijeli na nas. Trebalo je da građani Bara provjere zašto 75 stanova u tom gradu nije podijeljeno na vrijeme, s obzirom da se na njihovu podjelu čekalo skoro tri godine", kazao je Popović
143 pregleda 3 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Boris Pejović
Danilo Popović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2015. 15:56h

Optužbe grupe građana sa Cetinja, iz Bara i Berana o navodnoj nelegalnoj prodaji stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) nijesu osnovane, tvrde njegovi predstavnici.

Predsjednik Borda direktora CFSSI, Danilo Popović, tvrdi da optužbe dvije grupe građana, sa Cetinja i iz Bara, o navodnoj nelegalnoj prodaji stanova, nemaju nikakvog osnova, kao i da se vodi kampanja protiv projekta koji je bio dobar za crnogorske građane koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

"Fond je najviše problema imao na Cetinju i u Baru, jer oni koji su imali obavezu da odrade posao, to nijesu uradili, a krivicu su prenijeli na nas. Trebalo je da građani Bara provjere zašto 75 stanova u tom gradu nije podijeljeno na vrijeme, s obzirom da se na njihovu podjelu čekalo skoro tri godine", kazao je Popović na konferenciji za novinare.

On je naveo da CFSSI nije izmirio obaveze prema izvođaču radova u Baru, koji je svoj dio posla završio na vrijeme, zbog nemarnog odnosa pojedinaca u Opštini Bar, za čije zaposlene su stanovi građeni.

"Dio zaposlenih u Opštini Bar, koji su najavili tužbu protiv CFSSI, treba da krivca traže među sobom, a ne u Fondu", poručio je Popović.

On je kazao da je CFSSI, kada je kada su u pitanju stanovi na Cetinju, imao problem sa izvođačem radova, Građevinskim preduzećem Cetinje, u koje je uveden stečaj.

"Fond je zbog toga imao ogromne naknadne troškove, pa je naša cijena koštanja stambene jedinice postala mnogo veća od 550 eura po kvadratu, koliko je bila prodajna cijena", naveo je Popović.

On je dodao da veći dio kupaca stanova na Cetinju čine bivši radnici cetinjskog Oboda, koji se nijesu mogli zadužiti kod banke i na taj način kupiti stan.

"CFSSI je našao modus da im omogući kupovinu stana putem lizinga. To znači da Fond ostaje vlasnik sve dok se ne isplati lizing. Ne može neko da plati 5.000 eura i da smatra da je stan, koji vrijedi 50.000 eura, njegov“, rekao je Popović.

On smatra da se vodi ozbiljna kampanja protiv projekta, koji je dobar za podstanare, jer im je omogućio kupovinu stanova po povoljnijim cijenama, čime su krajnji kupci uštedjeli 63 miliona eura.

"Ne znam da li kampanju vode pojedine građevinske firme, kojima smo uspjeli da oborimo cijene stanova na tržištu. Očigledno je da se vodi kampanja protiv onih koji ne mogu kupiti stan na tržištu", poručio je Popović.

On je naveo da CFSSI trpi ogromne štete, jer se kroz medije provlače poluistine o tome kako u toj instituciji radi organizovana grupa kriminalaca koja pljačka radnike, odnosno kupce stanova.

"Odgovorno tvrdim da to nije istina", poručio je Popović i dodao da se ne plaši ispitivanja poslovanja CFSSI.

Popović je najavio da će do kraja godine biti predato na upotrebu dvije hiljade stanova porodicama koje nijesu mogle da ih kupe po tržišnim uslovima, dok će sjutra u Tivtu biti postavljen kamen temeljac za zgradu sa 140 stanova za zaposlene u tivatskoj Opštini.

Zamjenik u Bordu direktora CFSSI, Boris Mihailović, saopštio je da ni jedan građevinski projekat u Crnoj Gori nije moguće realizovati bez kreditnih sredstava, zbog čega je Fond bio primoran da se zaduži kod banaka, koje za obezbjeđenje traže hipoteku i kolateral.

"Svaki projekat koji smo radili imao je hipoteku i kolateral. Kad se zgrada uknjiži, hipoteka pođe na svaki stan i skida se sa njegovom otplatom", objasnio je Mihailović.

On je dodao da je nonsens da se projekat, koji je građanima omogućio da preko CFSSI riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima, doživljava kao problem.

"Građanima, koji nijesu bili u mogućnosti da se zaduže kod banaka, omogućeno je da kupe stan kod CFSSI i to bez žiranata i potvrde o primanjima ili o stalnom radnom odnosu, uz učešće od 20 do 30 odsto. Omogućeno im je da se usele u stan i da ga u jednom momentu počnu otplaćivati", saopštio je Mihailović.

On je dodao i da je CFSSI ispoštovao svu proceduru kada su u pitanju stanovi u Baru.

"Rješenje tog problema treba tražiti u Opštini Bar. Zaposleni u Opštini Bar treba da tamo gdje rade ispitaju zašto su ostali bez stanova", rekao je Mihailović.

Kada su u pitanju optužbe u vezi navodne prodaje stanova CFSSI stranim državljanima, on tvrdi da je 263 od 270 prvih kupaca tih stambenih jedinica imalo barsku ličnu kartu.

Mihailović je dodao da se ti podaci mogu lako provjeriti, kao i da nigdje u ugovorima nije bilo zabrane naknadne prodaje stanova.

Pravni zastupnik CFSSI, Zorica Đukanović, kazala da je potpuno neosnovana tužba grupe građana sa Cetinja, koji tvrde da su njihovi stanovi urađeni nekvalitetno i da nemaju upotrebnu dozvolu, kao i da nijesu bili upoznati sa činjenicom da na tim stambenim jedinicama postoji hipoteka.

"U toku gradnje tog objekta bilo je dosta problema zbog izvođača radova, građevinskog preduzeća Cetinje. To preduzeće je dio stanova nekvalitetno uradio i tako doveo do kašnjenja. Bez obzira na to, CFSSI je uveo novog izvođača, koji je objekat doveo u funkciju stanovanja i otklonio sve nepravilnosti“, rekla je Đukanović.

Ona je dodala da za objekat još nije izdata upotrebna dozvola, jer je prethodno neophodno da stručna komisija obavi tehnički pregled.

Đukanović tvrdi i da nije tačno da kupci nijesu bili upoznati sa činjenicom da je nad njihovim stanovima uspostavljena hipoteka. Ona je dodala da je predugovorima i ugovorima o kupovini nepokretnosti definisan početak otplate rata nakon useljenja u stanove, a ne nakon izdavanja upotrebne dozvole.

"Tim dokumentima je definisano i da se ugovor smatra nevažećim ukoliko kupac ne plati dvije rate uzastopno", saopštila je Đukanović.

Ona je navela i da CFSSI nije adresa kojoj treba da se obrate građani Bara, već da odgovore na svoja pitanja treba da traže od barske Opštine.

Preporučujemo za Vas