Zatvorski policajci kod Pažina: Školovani, a još nemaju riješen radni status

Njih 26 prije pet godina počeli su školovanje na Policijskoj akademiji, nakon što je tadašnja uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zaključila sporazum sa Akademijom
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2015. 15:59h

Prva i jedina generacija školovanih zatvorskih policajaca tražila je danas od ministra pravde Zorana Pažina da konačno, nakon tri godine, riješi njihov radni status.

Oni i čelnici Sindikata ZIKS-a okupili se se ispred Ministarstva pravde, gdje im je rečeno da će Pažin sledeće sedmice razgovarati sa njima.

Njih 26 prije pet godina počeli su školovanje na Policijskoj akademiji, nakon što je tadašnja uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zaključila sporazum sa Akademijom.

U zajedničkom saopštenju napisali su da im je tadašnji direktor ZIKS-a Milan Radović, na svečanosti organizovanoj povodom upisa prve generacije zatvorskih policajaca i IV generacije policajaca, garantovao zapošljavanje istog dana kada završe studije.

Oni su istakli da su 21. aprila na sastanku da Pažinovom pomoćnicom Slavicom Rabrenović ministru poslali kopiju CD-a na kom je snimljeno Radoviećvo obećanje.

"Nemamo povratne informacije i kontakt sa ministrom, uprkos najavljenom odgovoru za prethodnu sedmicu", kazali su oni.

Ističu da su se od aprila 2014. do marta 2015. pisano obraćali Ministarstvu pravde, ali da nikada nijesu dobili odgovor.

"Čudi nas ovakav stav nadležnih u Ministarstvu. Povod današnjeg okupljanja polaznika je reakcija na njihovu nezainteresovanost za rješavanje gorućih problema ovog visokog i više obrazovanog kadra.

Skoro pet godina je od kad smo započeli školovanje, a skoro tri od kad smo ga završili, nakon godinu i pet mjeseci počeli smo pripravnički staž. Po završteku istog, već šest mjeseci, čekamo javni oglas koji je trebao da bude raspisan u decembru 2014. godine", kazali su oni.

Akademci tvrde da su u aprilu 2014. godine resornom ministarstvu predočili da su potrebne izmjene pravilnika i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za njihove plate.

"Neplanira je finansijskih sredstava za zaopslenej ovog kadra ne može biti izgovor, jer su imali pet godina da to isplaniraju. Iz toga se može samo zaključiti da nije bilo kadrovske politike u ovom resoru.

Činjenica je da Zavodu nedostaje usko specijalizirani kadar, i da je uprava ZIKS-a to prepoznala, o čemu nas je više puta upoznala", kazali su oni.

Oni ističu da se rješavanje problema njihovog zaposlenja ne može odlagati.

"Tražimo odgovor lično od ministra, i aktivno učestvovanje premijera (Mila Đukanovića) u rješavanju tog problema. Premijeru smo se nedavno obratili, i od njega najviše očekujemo", kazali su oni.

Protest prve generacije školovanih zatvorskih čuvara podržali su predstavnici IV generacije polaznika za zvanje policijac, koji takođe još nijesu našli uhljebljenje.

Jedan od njih, Milutin Vučinić, rekao je da su nadležni iz MUP-a i Ministarstva pravde trebali prije pet godina, kada su oni i otpočeli školovanje, da razmišljaju gdje će ih zaposliti.

"Za svakog od nas građani su platili po 20.000 eura, a sada ne možemo da se zaposlimo", kazao je on.

Akademci su najavili zajedničko okupljanje polaznika IV generacije policajaca i I generacije zatvorskih policajaca, njihovih porodica, sindikata ZIKS-a i djela službenika Zavoda.

Školovani zatvorski policajci kazali su da se nadaju da će ministar Pažin, ali i Ministarstvo pravde “ pristupiti zapošljavanju ovog stručno specijaliziranog strukovnog kadra".

"IV generacija polaznika Akademije za zvanje policajac susrijeće se sa istim problemom. Pozdravljamo njihovo prošlonedeljno okupljanje i skretanje pažnje na marginalizaciju stručnog kadra, a sa kojom se i mi susrijećemo", kazao je zatvorski policajac Nebojša Janković.

Galerija

Bonus video: