Posudili svešteniku Mitropolije 200.000 eura, crkva neće da vrati novac

U Mitropoliji tvrde da je riječ o donaciji, a ne pozajmici, zbog čega je Devedlaka pozvao Nikčevića da se na ročištu 5. maja pred Višim sudom u Beogradu nad Biblijom zakune da govori istinu...
315 pregleda 0 komentar(a)
manastir Banja, Foto: MCP
manastir Banja, Foto: MCP
Ažurirano: 04.05.2015. 17:44h

Britanski biznismen Dragomir Dejvid Devedlaka i njegov švedski partner Torsten Junger tužili su Mitropoliju crnogorsko-primorsku jer im nisu vratili pozajmicu od 200 hiljada eura, za koju Mitropolija tvrdi da je donacija.

Devedlaka i Junger su 2005. godine sa Mitropolijom zaključili ugovor o partnerstvu u oblasti turizma, poljoprivrede, opštem ugovaranju poslova, bankarstvu i osiguranju.

Prije toga, Devedlaka se u Beogradu nekoliko puta sreo sa sveštenikom Mitropolije Radomirem Nikčevićem, nakon čega je i sačinjen ugovor o partnerstvu.

Prema ugovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, dogovoreno je da Mitropolija u partnersvo investira svoju imovinu i zemljište. Riječ je o građevinskom, poljoprivrednom zemljištu pogodnom za izgradnju specifičnih sportskih sadržaja, kao što su golf tereni, kao i zemljišta-imanja za poslovnu mrežu u okviru Srpske pravoslavne crkvene zajednice širom svijeta.

S druge strane, Devedlaka i Junger su se obavezali da će „u saradnji sa ostalim strateškim partnertima ili preko onih koje smatraju podobnim investirati svoju imovinu pogodnu za razvoj, plasman i finansiranje savremenih i viših turističkih sadražaja“.

Ugovorom je bilo definisano da će se za svaki pojedinačan zajednički projekat zaključiti poseban ugovor, a „dobrobit stečena eksploatacijom i korišćenjem zajedničkih projekata baziraće se na procentu investicije svakog partnera i biće raspodijeljena nakon završetak projekta, odnosno kako se poslovni partneri dogovore“.

Devedlaka je “Vijestima” kazao da je investirao novac u nekoliko fizibiliti studija za zajedničke projekte, između ostalih i za proizvodnju i cjelokupan otkup meda sa imanja Mitropolije i lokalnog stanovništva, za koje je on našao tržište. Nekoliko godina Devedlaka je finansirao opremanje i rad kancelarije u Podgorici u kojoj su bila dva zaposlena, sa ciljem da se urade neophodne pripreme za realizaciju nekih projekata, ali i kao pomoć Mitropoliji pri identifikaciji njene imovine u Crnoj Gori.

Za početak, bilo je planirano ulaganje u turističke komplekse. Tako su 2009. godine počeli pregovori o izgradnji turističko-apartmanskog naselja Rtac u Risnu u kotorskoj opštini, na zemljištu manastira Banje.

U to vrijeme Devedlaka i Jungner su preko firme “Caravel International Ltd” i “SEB Luxembourg”, kao pozajmicu uplatili 200 hiljada eura u korist računa Radomira Nikčevića - Svetigora Mitropolija crnogorsko-primorska kod “National Bank of Greece-Beograd Branch”.

Devedlaka i Junger su, kako navode, podigli kredit da bi njihovom partneru - Mitropoliji pomogli da “prebrodi“ nedostatak sredstava u tom trenutku. Novac do danas nije vraćen, iako su Devedlaka i njegov poslovni partner u nekoliko navrata pokušali da sa Mitropolijom sporazumno riješe taj problem. Kada u tome nisu uspjeli, podigli su 2013. godine tužbu protiv Mitropolije i Nikčevića.

Mitropolija : Blagodarni smo im

Prema navodima Mitropolije, dostavljenim advokatskoj kancelariji Ivanišević koja zastupa Devedlaku i Jungnera, Mitropolija nikada „nije sklopila bilo kakav ugovor ili napravila dogovor sa njima o pozajmici od 200 hiljada eura“.

„Iz dokumentacije koju posjedujemo se jasno zaključuje da su Devedlaka i Jungner za potrebe misije Mitropolije uplatili donaciju u navedenom iznosu na čemu im je Mitropolija blagodarna. Povod za tu donaciju bili su u to vrijeme pregovori za sklapanje ugovora o gradnji građevinsko-stambenog kompleksa na zemlji manastira Banje“, navodi se u dopisu, uz konstataciju da se „zajednički posao, nažalost, nije ostvario“.

Devedlaka: Pozvaću Nikčevića da se zakune nad Biblijom

Na insistiranje “Vijesti” da kaže zbog čega mu je Mitropolija konkretno tražila sredstva zbog kojih je podigao kredit sa Jungnerom, Devedlaka pojašnjava: „Imam moralne granice koje ne želim da pređem, ali ako se na sudskom ročištu koje je zakazano za 5. maj pred Višim sudom u Beogradu, gospodin Nikčević nad Biblijom zakune da je novac koji sam pozajmio Mitropoliji donacija, onda prestaju i moje moralne obaveze“.

Prema nezvaničnim informacijama Devedlake, u projekat izgradnje stambenog kompleksa na zemlji manastira Banje ušao je srpski biznismen Miroslav Mišković.

Od radnika do biznismena

Dragomir Dejvid Devedlaka rođen je u Sarajevu (BiH) 1949. godine. Čim je napunio osamnaest godina otišao je u Britaniju gdje je u početku radio kao perač sudova u jednom restoranu.

Godine 1983. sa suprugom Hejzel Smit je osnovao turoperator kompaniju “Balkan Safaris Ltd” . Danas ima kompaniju za poslovni konsalting i radi u Evropi, Rusiji, Bliskom istoku, Aziji i Americi. Britanski je državljanin.

Bonus video: