Engleski čaj sa specijalcima

U sklopu NATO flotile, „Kent“ je bio nakratko u Tivtu proljeća 2004. godine, a juče je primio goste u barskoj luci
127 pregleda 5 komentar(a)
Kraljevski ratni brod, Kent,  Bar
Kraljevski ratni brod, Kent, Bar
Ažurirano: 03.05.2015. 19:35h

Obilazak prvog ratnog broda koji je pod zastavom Velike Britanije uplovio u crnogorske luke od 21. maja 2006. protekao je u pravoj britanskoj atmosferi, našalili su se juče oficiri fregate HMS „Kent“. Nisu bili daleko od istine, imajući u vidu sve detalje - počev od kiše, preko tradicionalne mornaričke preciznosti u poštovanju termina, zaključno sa čajem koji je poslužen gostima novinarima. Prvom ratnom brodu koji je Kraljevska Mornarica dobila u ovom vijeku, a koji od prvog do četvtog maja boravi u posjeti Mornarici VCG, ovo ipak nije prvi dolazak u Crnu Goru - u sklopu NATO flotile, „Kent“ je bio nakratko u Tivtu proljeća 2004.

U susretu sa novinarskim ekipama u krmenom helikopterskom hangaru, britanski ambasador u Podgorici Jan Viting kazao je da je oduševljen zbog dolaska broda, zahvaljujući na saradnji u uspješnoj realizaciji posjete zapovjedniku „Kenta“ Endru Bloku i njegovoj posadi, komandantu Mornarice VCG Darku Vukoviću, te predsjedniku Opštine Bar Zoranu Srzentiću i njegovom kabinetu. Blok je istakao da ova posjeta Crnoj Gori dolazi na kraju sedmomjesečnog angažmana „Kenta“ na Bliskom istoku, gdje je u misijama sarađivao sa savezničkim brodovima, prije svega borbenim grupama nosača aviona Francuske i SAD.

“Bar je sedma luka u koju smo uplovili za ovo vrijeme i poslije toliko vremena na Bliskom istoku, lijepo je vidjeti zelenilo u Crnoj Gori”, našalio se Blok, dodaju i da bi brod trebalo da se vrati u matičnu luku Portsmut.

Britanski oficir je ocijenio kao „fascinantno“ gostoprimstvo grada i kolega iz MVCG, napominju i da je na sportskom planu očekivao sve „ali ne i da su Crnogorci bolji veslači od nas“, aludirajući na poraz svoje ekipe u duelu sa našim momcima.

Vuković je naglasio da je ova posjeta još jedan dokaz i doprinos prijateljskim odnosima dviju država i dviju mornarica.

“Za vrijeme boravka fregate u barskoj luci, dogovorićemo se o pravcu razvoja saradnje za ubuduće, razmjenjivati iskustva. Pokazali smo Britancima Komandno-operativni centar MVCG, a pored veslanja, nadmetaćemo se i u gađanju iz pješadijskog naoružanja i u fudbalu”, rekao je Vuković.

Domaćini su prikazali demonstracionu vježbu protivpožarne zaštite na pramcu broda, te simulaciju upada ukrcanog tima Rojal marins komandosa, takozvanu bording operaciju. Oficir koji komanduje ukrcanim kraljevskim marincima, a kojem, kao i ostalim članovima posade iz sigurnosnih razloga nije otkrivan identitet, predstavio je ovu aktivnost kao redovnu u životu i radu svojih vojnika.

“Kent” u upotrebi od 2000. godine

„Kent“ je u upotrebi od 2000. godine, a sagrađen je kao 12. brod u svojoj klasi. Dug je 133 a širok 16 metara, sa gazom od 7,3 m i nosivošću od 4.900 tona. Maksimalna brzina mu je 32 milje na sat. U naoružanju su mu jedan top od 114 mm, dva topa od 30 mm, protivbrodske rakete „Harpun“, protivavionske rakete „Sivulf“, protivpodmornička torpeda i jedan helikopter „Links“ koji može nositi protivbrodske rakete ili protivpodmornička torpeda.

Bonus video: