PRVI BROD BRITANSKE MORNARICE UGOSTIO NOVINARE

Engleski čaj sa specijalcima

U sklopu NATO flotile, „Kent“ je bio nakratko u Tivtu proljeća 2004. godine, a juče je primio goste u barskoj luci
123 pregleda 5 komentar(a)
Kraljevski ratni brod, Kent,  Bar
Kraljevski ratni brod, Kent, Bar
Ažurirano: 15.02.2019. 07:06h

Obilazak prvog ratnog broda koji je pod zastavom Velike Britanije  uplovio u crnogorske luke od 21. maja 2006. protekao je u pravoj britanskoj atmosferi, našalili su se juče oficiri fregate HMS „Kent“. Nisu bili daleko od istine, imajući u vidu sve detalje - počev od kiše, preko tradicionalne mornaričke preciznosti u poštovanju termina,  zaključno sa čajem koji je poslužen gostima novinarima.  Prvom ratnom brodu koji je Kraljevska Mornarica dobila u ovom vijeku, a koji od prvog do četvtog maja boravi u posjeti Mornarici VCG, ovo ipak nije prvi dolazak u Crnu Goru -  u sklopu NATO flotile, „Kent“ je bio nakratko u Tivtu proljeća 2004.

U susretu sa novinarskim ekipama u krmenom  helikopterskom hangaru, britanski ambasador u Podgorici Jan Viting kazao je da je oduševljen zbog dolaska broda, zahvaljujući na saradnji u uspješnoj realizaciji posjete  zapovjedniku „Kenta“ Endru Bloku i njegovoj posadi, komandantu Mornarice VCG Darku Vukoviću, te predsjedniku Opštine Bar  Zoranu Srzentiću i njegovom kabinetu.  Blok je istakao  da ova posjeta Crnoj Gori dolazi na kraju sedmomjesečnog angažmana „Kenta“ na Bliskom istoku, gdje je u misijama sarađivao sa savezničkim brodovima, prije svega borbenim grupama nosača aviona Francuske i SAD. 

“Bar je sedma luka u koju smo uplovili za ovo vrijeme i poslije toliko vremena na Bliskom istoku, lijepo je vidjeti zelenilo u Crnoj Gori”, našalio se Blok, dodaju i da bi brod trebalo da se vrati u matičnu luku Portsmut.

Britanski oficir je ocijenio kao „fascinantno“   gostoprimstvo grada  i kolega iz MVCG, napominju i da je na sportskom planu očekivao sve „ali ne i da su Crnogorci bolji veslači od nas“, aludirajući na poraz svoje ekipe u duelu sa našim momcima.

Vuković je naglasio  da je ova posjeta još jedan dokaz i doprinos prijateljskim odnosima dviju država i dviju mornarica. 

“Za vrijeme boravka fregate u barskoj luci, dogovorićemo se o pravcu razvoja saradnje za ubuduće, razmjenjivati iskustva. Pokazali smo Britancima Komandno-operativni centar MVCG, a pored veslanja, nadmetaćemo se i u gađanju iz pješadijskog naoružanja i u fudbalu”, rekao je Vuković.

Domaćini su prikazali demonstracionu vježbu protivpožarne zaštite na pramcu broda, te simulaciju upada ukrcanog tima Rojal marins komandosa, takozvanu bording operaciju.  Oficir koji komanduje ukrcanim kraljevskim marincima, a kojem, kao i ostalim članovima posade  iz sigurnosnih razloga nije otkrivan identitet, predstavio je ovu aktivnost kao redovnu u životu i radu svojih vojnika.

“Kent” u upotrebi od 2000. godine

„Kent“ je u upotrebi od 2000.  godine, a sagrađen je kao 12.  brod u svojoj klasi. Dug je 133 a širok 16 metara, sa gazom od 7,3 m i nosivošću od 4.900 tona. Maksimalna brzina mu je 32 milje na sat. U naoružanju su mu jedan top od 114 mm, dva topa od 30 mm, protivbrodske rakete „Harpun“,  protivavionske rakete  „Sivulf“, protivpodmornička torpeda i jedan helikopter „Links“ koji može nositi protivbrodske rakete ili protivpodmornička torpeda.