UCG: Tri otkaza profesorima zbog duplih angažmana

Vukadinović je bio zaposlen na Filozofskom i istovremeno prodekan na Akademiji u Tuzli
303 pregleda 44 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Srđan Vukadinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radmila Vojvodić, Srđan Vukadinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2015. 09:03h

Profesori Srđan Vukadinović, Mihailo Mijanović i Slavica Perović dobili su otkaze na Univerzitetu Crne Gore zbog duplog angažmana.

Rektorka Radmila Vojvodić saopštila je na sjednici Senata, koja je održana u četvrtak, da je prinuđena da im uruči otkaze jer je dokazano da su pored radnog angažmana na Univerzitetu bili i u stalnom radnom odnosu i na univerzitetima država regiona, saznaju “Vijesti”.

Srđan Vukadinović, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću, istovremeno je bio i redovni profesor i prodekan za nastavu i studentska pitanja na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Njegov kolega Mihailo Mijanović je u periodu kada je bio prodekan za finansije na Filozofskom fakultetu bio u stalnom radnom odnosu na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Banjaluci, dok profesorica Instituta za strane jezike Slavica Perović ima i dugogodišnji stalni radni angažman na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.

Senat je za ovu školsku godinu odobrio rad na drugim ustanovama za 17 profesora među kojima nema Vukadinovića, Mijanovića i Perovićeve.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević ocijenila je da poslije godina insistiranja da se počne sa uvođenjem reda u poslovanje UCG, konačno ima prvih rezultata.

Ta NVO je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv profesora Borisa Brajovića i Rašida Hadžića, zbog duplog radnog angažmana. Podgoričko tužilaštvo provjerava radne angažmane za još dvadesetak profesora Univerziteta Crne Gore (UCG), za koje se sumnja da su puno radno vrijeme zaposleni i na univerzitetima država regiona.

Brajović, redovni profesor Filozofskog fakulteta, prema podacima CGO, zaposlen je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, gdje je jedno vrijeme bio i dekan, dok je Hadžić, prodekan za nastavu nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanja, zaposlen i na Fakultetu za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

Uljarević: Nadam se neće stati

Daliborka Uljarević kazale je da je u pitanju “profesionalni, odgovorni i u crnogorskom kontekstu hrabar pristup rektorke”. “Naravno, nadamo se i da se neće stati na samo par pokaznih imena već da će se temeljno provjeriti i svi ostali zapoleni za koje postoje indicije o duplim radnim odnosima ili nedozvoljenim dodatnim angažmanima i da će ih sankcionisati. Takođe, u slučajevima gdje se utvrde kršenja zakona, očekujemo da UCG pokrene postupke nadoknade štete, jer ukoliko to ne urade ulaze i sami u zonu odgovornosti,” rekla je ona.

Uljarevićeva je dodala da će CGO nastaviti da ukazuje na uočene nepravilnosti u radu.

Bonus video: