Otvaranje ribolova na Crnom jezeru: Uživanje u sunčanom danu

Fotoaparati, kamere ili na drugi način bilježili su jedinstvene kadrove najvećeg od 18 „Gorskih očiju“ u kome se odražavao Durmitor prepun snijega
55 pregleda 0 komentar(a)
ribolov, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
ribolov, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 01.05.2015. 13:53h

Otvaranju ribolova na Crnom jezeru, u prelijepom ambijentu, po sunčanom vremenu, prisustvovalo je oko 25 sportskih ribolovaca. Stigli su iz Beograda, Podgorice i Nikšića, a najbrojniji su bili Žabljačani.

Nestrpljivo su čekali najavljenih 14 časova kako bi oslobodili ribolovačku strast koja se sakupljala od jesenas, kada je nastupio ribolovni zabran. Neko je zabacivao sa obale, u čijem je neposrednom zaleđu još uvijek veliki snijeg a neko zagazio do pojasa u vodu. Njima je ovog puta na raspolaganju bila lijeva obala velikog jezara, ali najveća gužva bila je na Kraljevoj stolici i Zekovom kršu.

Riba je na početku samo „udarala“ i provocirala nestrpljive zaljubljenike. Ipak, do 19 časova naći će se po neka i u ruksaku. Zavisiće to i od vještine i od kvaliteta mamaca. Neće biti nezadovoljni i ako ulova ne bude, tvrdi većina njih.

Žabljačanin Ognjen Šljivančanin kaže da je i njemu ulov manje.

"Upecao ili ne, ne marim zbog toga. Bitno je da smo zaista zadovoljni i da uživamo u ovako lijepom danu. Važno mi je da je otvoreno i da se narednih mjeseci mogu prepustiti ovom sportu bez koga ne mogu", kaže Šljivančanin.

Redovan akter otvaranja sezone je i Vlastimir Golubović iz Podgorice. Pravi ribolovac, uz to zaljubljenik Durmitor i višestruki donator u poribljavanju mlađu durmitorskih jezera.

"Danas je ovdje toliko lijepo da nam mogu pozavidjeti na svim meridijanima. Uživam očekujući ulov i primjećujem pažljiv odnos zaposlenih u Nacionalnom parku prema ovom biseru prirode što je dodatno omogućilo ujkupno uživanje", kazao je Golubović.

Nije Crno jezero bilo privilegija ribolovaca. Sunčano vrijeme i neradni dani doveli su na njegove obale i druge, organizovano ili individualno. Fotoaparati, kamere ili na drugi način bilježili su jedinstvene kadrove najvećeg od 18 „Gorskih očiju“ u kome se odražavao Durmitor prepun snijega. A do jezera besprekorno čisto, uprkos velikom snijegu, svježe opranim šetalištem.

Primijetila je i izrekla lijepe riječi porodica Pavlović iz Bara.

"Došli smo na jedan dan i u planu je bila posjeta Crnom jezeru. Poslednji put sam bio kada sam imao 15 godina, sad su 42 pa ti vidi koliko je prošlo vremena. Ovo je zaista prelijepo. Iako smo sa mora mi više volimo planinu a ovo što smo doživjeli ovdje učvrstilo je razmišljanje da napravimo vikendicu. Tu na Njegovuđi, tamo mi je tazbina, a ovaj doživljaj razlog je više da budem i na taj način vezan za Durmitor", kaže glava porodice Bruno Pavlović.

Bonus video: