Montenegro erlajns će platiti u ratama dug od 6,4 miliona eura

Prema dogovoru koji je odobrila Vlada, mjesečna rata iznosiće 79.301 euro tokom ljetnje sezone i 39.650 tokom zimske
0 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.05.2015. 06:18h

Montenegro erlajns (MA) će dugovanja prema Aerodromima Crne Gore (ACG) od više od 6,4 miliona eura, bez kamata, platiti u 108 mjesečnih rata.

Prema dogovoru koji je odobrila Vlada, MA će dug početi da plaća za dvije godine, a mjesečna rata iznosiće 79.301 euro tokom ljetnje sezone i 39.650 tokom zimske, kada MA ima značajno manje letova.

Do dogovora državnih preduzeća došlo je nakon pravosnažnih presuda Privrednog suda, na osnovu postupaka koje su pokrenuli iz ACG.

“Ovlašćeni predstavnici ACG i MA su 12. marta zaključili Sporazum o načinu isplate potraživanja na osnovu pravosnažnih presuda Privrednog suda, koje su donijete u korist ACG”, piše u Vladinoj informaciji.

Pojasnili su da je riječ o pet odvojenih postupaka za neplaćene iznose od 703 hiljade, dva puta po milion, jednom od dva i jednom od 1,5 miliona eura. Iznosi su navedeni bez kamate.

“Cijeneći složenost situacije u kojoj se MA nalazi, usljed teškoća u poslovanju i smanjene likvidnosti, a imajući u vidu da bi izvršenje pravosnažnih presuda na cjelokupan iznos dovelo u pitanje opstanak crnogorskog vazdušnog prevoznika, menadžment ACG je predložio da se iznos reguliše u više mjesečnih rata. Kada su u pitanju kamate, smatramo da, imajući u vidu složenost situacije u kojoj se MA nalazi, treba pronaći način da od njih bude oslobođen. Međutim, kamate su već sastavni dio izvršnih presuda, te se kao jedino pravno-formalno nameće rješenje da predstavnici državnog kapitala u Odborima direktora dva preduzeća nađu način da se, kroz zaključenje novog sporazuma ili drugog vida pravnog dokumenta, definiše kompenzacija sredstava koja će po osnovu kamata pripasti Aerodromima”, piše u informaciji Vlade.

Bonus video: