Grade šest novih trafostanica

“To će omogućiti manji broj i kraće trajanje prekida u napajanju električnom energijom za područja Lješanske nahije i Bjelopavlića. Planirano je da realizacija ove investicije, vrijedne 200 hiljada EUR, traje 60 dana”, kazao je Pupović
104 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.04.2015. 13:39h

Elektrodistribucija Podgorica počela je da gradi šest trafostanica ukupno vrijedne 270 hiljada EUR, čime će 500 potrošača na području Danilovgrada, Tuzi i Veruše, imati sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom.

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da je riječ o trafostanicama 10/0,4 kilovolti (kV) Mosori, Zagreda 2, Vuksan Lekić 3, Šabov krug, Veruša Valovi i Hadžaj.

“Izgradnja tih objekata, prema planu, trajaće 90 dana”, navodi se u saopštenju.

Direktor Elektrodistribucije Podgorica, Jagoš Pupović, kazao je da su, takođe, započeli radove na ugradnji reklozera na deset kV dalekovodima Barutana i Krečana.

“To će omogućiti manji broj i kraće trajanje prekida u napajanju električnom energijom za područja Lješanske nahije i Bjelopavlića. Planirano je da realizacija ove investicije, vrijedne 200 hiljada EUR, traje 60 dana”, kazao je Pupović.

Elektrodistribucija Podgorica je proteklih godina u kontinuitetu ulagala znatna finansijska sredstva u distributivnu mrežu i objekte, pa je značajno poboljšana sigurnost i kvalitet snabdijevanja potrošača električnom energijom.

“Realizovane investicije izgradnje i rekonstrukcije energetskih objekata koji predstavljaju glavne napojne tačke u Podgorici i Danilovgradu u prethodnim godinama, kao i puštanje u rad novih trafostanica 10/0,4 kV, daju nam za pravo da konstatujemo da je stanje distributivne mreže, u ovom trenutku, u dijelu konzuma koji pokriva Elektrodistribucija Podgorica na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Pupović.

Iz EPCG je saopšteno da je krajem prošle i početkom ove godine na području Elektrodistibucije Podgorica u pogon pušteno osam novih trafostanica, čime su poboljšane naponske prilike za potrošače sa područja Karabuškog Polja, Cijevne, Mahale, Sukuruća, Gošića, Vranjine, Grlića-Danilovgrad i užeg centra Danilovgrada.

“Elektroprivreda je 1. marta započela i realizaciju druge faze projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona EUR, a u okviru kojeg će se u naredne dvije godine ugraditi još 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila”, navodi se u saopštenju.

Ugradnja brojila, kako se dodaje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojeće mreže, odnosno zamjenu drvenih stubova betonskim i ugradnja samonosivog kablovskog snopa, što značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta napajanja. Radovi na ugradnji brojila se trenutno izvode u Danilovgradu, a planirano je da budu nastavljeni u Tuzima, Golubovcima i Podgorici.

“Orjentacija EPCG je nastavak realizacije investicionih projekata u Distribuciji, u cilju dodatnog povećanja kvaliteta isporučene električne energije, ali i stvaranja infrastrukturnih kapaciteta za priključenje novih potrošača”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: