Prisutna je kriza rada , kao i kriza morala

"Bez proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka, ni puta u Evropu. Moramo biti jedinstveni, braniti radno mjesto, jer samo zadovoljan radnik je i slobodan čovjek"
2 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 11:47h

Zbog izuzetno teškog materijalno–socijalnog položaja zaposlenih i građana u Crnoj Gori i ove godine "1. maj", Međunarodni praznik rada, obilježava se u sjenci ekonomske krize, navodi se u Prvomajskom progalsu Savez Sindikata Crne Gore.

"Prisutna je kriza rada, kao i kriza morala. Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a "rad na crno" bez socijalnog i zdravstvanog osiguranja, bez povezanog radnog staža je sve više prisutan. Uz sve to prisutan je problem neredovne isplate zarada kao i posebno težak problem nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja, koje je za zaposlene koji imaju čak i prosječnu zaradu nemoguće riješiti", navodi se u Proglasu.

U SSCG smatraju da se ovi problemi mogu ublažiti samo ukoliko "radimo i privređujemo u interesu svih , a time i u interesu naše države".

"Bez proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka, ni puta u Evropu. Moramo biti jedinstveni, braniti radno mjesto, jer samo zadovoljan radnik je i slobodan čovjek. Neophodno je stvoriti ambijent u kojem će svakom stanovniku naše države , biti čast reći da je njen građanin, poželjno biti poslodavac, a zadovoljstvo biti zaposlen".

SSCG kao ravnopravan partner u socijalnom dijalogu sa Vladom i Unijom poslodavaca , i ovog 1. maja traži:

  • očuvanje postojećih radnih mjesta;
  • redovnu isplatu zarada;
  • unapređenje i jačanje socijalnog dijaloga;
  • jačanje pravne države , kao i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative;
  • veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet;
  • vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu;
  • veću uposlenost industrijskih kapaciteta, obima proizvodnje, povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

"U svim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Na kraju , mi sindikalci, ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe: solidarnost, humanist i socijalnu pravdu. Uz ovu poruku svim zaposlenim i građanima Crne Gore, Savez sindikata čestita "1, maj" Međunarodni praznik rada", zaključuje se u Proglasu, koji potpisuje Duško Zarubica.

Bonus video: