CDT razvija aplikaciju koja će građanima olakšati pristup informacijama

U planu je da pilot verzija mobilne aplikacija, bez desktop platforme, bude dostupna na jesen i da bude povezana sa e-mail adresama Vlade, ministarstava i lokalnih samouprava
0 komentar(a)
Ask for Data, Foto: Mahallae.org
Ask for Data, Foto: Mahallae.org
Ažurirano: 30.04.2015. 10:00h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) jedan je od četiri pobjednika takmičenja "Technology for Citizen Engagment" na kojem su timovi iz 39 zemalja Evrope, Azije i Afrike imali priliku da predstave ideju za rješavanje problema građana uz pomoć novih tehnologija.

CDT se na takmičenju, čiji su organizatori UNDP i organizacija Mahallae sa Kipra, predstavio sa idejom o mobilnom aplikaciji "Ask for Data" koja bi omogućila građanima da na jednostavan način od institucija zatraže i dobiju informacije od javnog interesa.

“Redovno pratimo da li institucije objavljuju informacije od javnog interesa i koliko su one dostupne građanima, pa smo smatrali da bi ta aplikacija mogla biti još jedan doprinos boljoj primjeni i poštovanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, kazali su iz CDT-a.

Ustav Crne Gore garantuje građanima slobodan pristup informacijama, a Vlada je, u cilju unaprjeđenja mogućnosti za otkrivanje slučajeva kršenja zakona onih koji su obavezni da ga primjenjuju, početkom 2013. donijela novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Prema Zakonu, slobodan pristup informacijama imaju strana i domaća fizička i pravna lica, a organi vlasti tu u obavezi da pružaju raspoložive informacije.

“Objavljivanjem informacija, građani imaju mogućnost da se upoznaju sa njihovom sadržinom i prate zakonitost i transparetnost rada nosioca nadležnih institucija. Pravo na pristup informacijama u posjedu organa vlasti ima svako domaće i strano pravno i fizičko lice, bez obaveze da navodi razloge i objašnjava interes traženja informacija. Prilikom objavljivanja informacija, organ vlasti dužan je da na odgovarajući način zaštiti lične podatke koji su od značaja za privatnost i podatke koji su označeni stepenom tajnosti. Zakon predviđa i proaktivni pristup informacijama, a odnosi se na listu dokumenata odnosno informacija koje je svaki organ vlasti obavezan da objavi na svojoj internet stranici”, navodi se u dokumentu “Mapiranje mehanizama za participativni monitoring javnih politika u Crnoj Gori”, koji je objavljen u maju prošle godine.

Prema tom dokumentu, fizička lica su činila samo 17 odsto ukupnog broja podnosila zahtjeva za slobodan pristup informacijama, što je bio i motiv za CDT da kreira mobilnu aplikaciju kojom bi procedura traženja informacija za građane bila pojednostavljena.

“Kako razlog za nedovoljno korišćenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama može biti i komplikovana procedura za slanje, odlučili smo da ova pilot verzija aplikacije sadrži svega tri koraka, a to je: lista institucija, kontakt forma za podatke o podnosiocu zahtjeva i prototip zahtjev u kojem će korisnici upisivati pitanje za instituciju”, objasnili su iz CDT-a.

U planu je da pilot verzija mobilne aplikacija, bez desktop platforme, bude dostupna na jesen i da bude povezana sa e-mail adresama Vlade, ministarstava i lokalnih samouprava.

“Na ovaj način će se pojednostaviti procedura slanja zahtjeva, a građanima omogućiti da jednostavno ostvaruju svoje pravo na informacije”, kazali su u CDT-u.

CDT će aplikaciju ponuditi i timu za Partnerstvo otvorenih vlada, jer u toj organizaciji smatraju da je to “koristan instrument za poboljšanje transparentnosti državnih organa i poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama”.

Bonus video: