Tužilac pita za deponiju Mislov do

Na deponiji Mislov do otpad će se deponovati još tri godine
63 pregleda 1 komentar(a)
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.04.2015. 18:49h

Državno tužilaštvo uzelo je izjavu od direktora ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandra Perovića povodom privremene deponije Mislov do, koja je oko sedam kilometara udaljena od Nikšića, i za koju ekolozi tvrde da je nelegalna i traže njeno hitno zatvaranje i sanaciju.

“Pozdravljamo interesovanje državnog tužilaštva i nadamo se da će sve to što smo pružili kao nesporne dokaze pokazati da je riječ o nezakonitoj lokaciji gdje se već više godina na nepravilan i nezakonit način odlaže otpad ne samo sa teritorije Nikšića već i sa teritorije drugih opština, što smo dokazali aneksima koje smo dali uz analizu zakonskih usklađenosti”, kazao je Perović.

Iz ugovora koje posjeduje „Ozon” Mislov do nije služio samo kao deponija za odlaganje smeća iz grada pod Trebjesom, već su dovozili smeće i iz Budve, Kotora, Plužina i Berana.

Prema riječima Perovića sanacija “nelegalne deponije” je procijenjena na više desetina miliona eura tako da neko treba da odgovara ne samo za pričinjenu ekološku i ekonomsku štetu, nego i za činjenicu da je problematika otpada “korišćena i zloupotrebljavana u političke svrhe, naročito u toku predizbornih kampanja” gdje su stalno obećavane regionalne sanitarne deponije i pominjana projektna dokumentacija koja je pri kraju.

“Sada se vidjelo da je u pitanju ‘prodavanje magle’ građanima i da jednostavno ništa nije rađeno”, kazao je Perović.

U Analizi zakonskih usklađenosti, koju je uradila NVO „Ozon”, stoji da Mislov do ne ispunjava uslove propisane Zakonom o upravljanju otpadom, iz čega proizilazi da se radi o „nezakonitom objektu na kome se vrši nezakonito odlaganje različitih vrsta otpada čime se vrši krivično djelo protiv životne sredine”.

Bonus video: