Mještani traže da se zaustavi divlja deponija na Toplišu

“Zabranili smo deponovanje na Toplišu, ali se javio problem jer je jedina deponija za to na Brajićima, a policija ne dozvoljava da kamioni prolaze preko Markovića zbog klizišta”, kazao je Đukanović
1 komentar(a)
Topliš (Novina)
Topliš (Novina)
Ažurirano: 29.04.2015. 18:45h

Mještani budvanskog naselja Bijeli do, koje se nalazi u podnožju brda Topliš predali su juče gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, potpredsjedniku Opštine Ljubu Filipoviću peticiju koju je potpisalo 100 ljudi da se odmah zaustavi deponovanje zemlje i ostalog otpada na divljoj deponiji na vrhu Topliša.

Deponovanje otpada na nelegalnoj deponiju na vrhu brda, odmah iznad budućeg Akva parka i diskoteke Top Hill, kulminirao je proteklog mjeseca, od kada zbog popravke puta u Markovićima kamioni sa zemljom i ostalim otpadom, umjesto da istovaraju otpad na jedinoj legalnoj deponiji na Brajićima, to svakodnevno čine na Toplišu .

Stotinu kuća u naselju Bijeli do nalaze se svega stotinjak metara ispod deponije.

“Tražimo hitno i trajno zatvaranje divlje deponije, postvaljanje fizičkih barijera koje bi onemogućile prolaz kamionima. Tražimo da se uradi “procjena rizika” po pitanju erozije zemljišta kao i obezbjeđivanje deponije od eventualne pojave klizišta. Odmah valja očistiti taložnik na početku potoka, kod imanja porodice Duletić. Neophodno je izgraditi nove taložnike zbog velike količine odloženog materijala“, navode mještani u zahtjevima, koji su predati opštinskim čelnicima.

Načelnik Komunalne policije Slavko Đukanović kazao je da problem deponovanja otpada na Toplišu traje duži niz godina.

„Građani Bijelog dola su sa pravom prijavili taj problem i reagovali, bili su kod mene na razgovor. Oni se boje da će usljed obilnih kiša taj šut i građevinski materijal doći do njihovih kuća. U prethodnom periodu sankcionisali smo tri pravna i jedno fizičko lice zbog odlaganja građevinskog materijala. U zadnjih mjesec dana intenziviralo se deponovanje materijala zbog otvaranja nekoliko novih gradilišta u Budvi. Počeli su radovi na izgradnji trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i vjerovatno je postojao neki zahtjev da se zemlja odatle deponuje na Toplišu . Mi smo zabranili deponovanje i sankcionisali pravno lice koje je to deponovalo”, kazao je Đukanović.

Zbog klizišta ne mogu da odlažu otpad na Brajićima

Načelnik komunalne policije kazao je da trenutno investitori na području Budve nemaju gdje da deponiju zemlju i drugi građevinski otpad sa svojih gradilišta.

“Zabranili smo deponovanje na Toplišu, ali se javio problem jer je jedina deponija za to na Brajićima, a policija ne dozvoljava da kamioni prolaze preko Markovića zbog klizišta. Sada je problem što investitori nemaju gdje da deponuju materijal. Ljude sankcionišemo za deponovanje, a oni nemaju gdje da deponuju”, kazao je Đukanović.

Bonus video: