Medijima gore od kada se Đukanović vratio

Crna Gora je zadržala prošlo go d i šnju 78. poziciju i dijeli je sa El Salvadarom
2 komentar(a)
Novinari, Foto: Shutterstock
Novinari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2015. 19:02h

Crna Gora je u novom izvještaju organizacije Fridom haus (Freedom house) o slobodi medija zauzela 78. poziciju od 199 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

"Uslovi u Crnoj Gori su se pogoršali od povratka Mila Đukanovića na funkciju premijera 2012, pogotovo za nezavisne medije kao što su 'Vjesti', 'Monitor' i 'Dan', pa su i dalje na meti neprijateljske retorike Vlade, nijesu okončani procesi za fizičke napade na novinare, a česte su tužbe visokih zvaničnika protiv tih medija”, piše u propratnom izvještaju Fridom hausa.

Crna Gora je zadržala prošlogodišnji rezultat, a 78. poziciju dijeli sa El Salvadorom. Prema izvještaju Fridom hausa, Crna Gora i Slovenija, koja se našla na 41. mjestu, najbolje su plasirane države regiona.

Hrvatska i Srbija su na 80. poziciji, Albanija i Kosovo na 97, Bosna i Hercegovina na 107, a Makedonija na 125.

Osim Slovenije, koja je u grupi slobodnih zemalja, sve ostale države regiona su djelimično slobodne. Ističe se da veliki broj zemalja na zapadnom Balkanu i dalje pokazuje zabrinjavajuci obrazac kršenja slobode medija u 2014.

"Te medijske sredine imaju više zajedničkih problema: tužbe za klevetu i uvredu koje podnose političari i privrednici prijete da uguše kritičko izveštavanje; provladina pristrasnost kad su u pitanju javni emiteri; pritisak na uredništva od strane političkih lidera i privatnih vlasnika vodi u autocenzuru; uznemiravanja i napadi na novinare prolaze nekažnjeno”, navedeno je u izvještaju.

Od zemalja regiona svoju poziciju najviše je pogoršala Makedonija, i to za deset mjesta, ali i Srbija.

Precizira se da je od 199 država, 63 ocijenjeno kao slobodno, 71 kao djelimično slobodno i 65 kao neslobodno.

"Najgore ocijenjene države su Bjelorusija, Krim, Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan”, stoji u izvještaju.

Najslobodnije zemlje su Norveška, Švedska, Finska, Holandija, Danska, Švajcarska, Luksemburg.

Fridom haus pravi izvještaj o slobodi medija od 1980. Posljednji izvještaj rađen je na osnovu analiza 23 mjerila, a u vezi sa zakonodavnim, političkim u ekonomskim okvirom zemalja, pri čemu su oni sa rezultatom blizu ili jednakom 0 najslobodniji, dok su zemlje sa ukupnim brojem bodova koji stremi prema 100 neslobodne.

Bonus video: