Sastanak u Draču: Podržali crnogorsku inicijativu za finansiranje kulturnih projekata

Učesnici skupa su, kako je objašnjeno, istakli potrebu intenzivnije koordinacije i saradnje između država regiona u pravcu definisanja zajedničkih inicijativa u oblasti kulture
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2015. 12:55h

Radna grupa za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju podržala je crnogorsku inicijativu za veću posvećenost kulturnim projektima na zapadnom Balkanu.

Državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović, učestvovao je u Draču na zajedničkom sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju i nacionalnih koordinatora za Ipu.

Na sastanku su, kako su kazali iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u Draču, učestvovali i predstavnici Evropske komisije i država članica Savjeta za regionalnu saradnju.

„Cilj sastanaka bilo je sagledavanje mogućnosti finansiranja projekata iz oblasti kulture iz višekorisničke IPE“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Učesnici skupa su, kako je objašnjeno, istakli potrebu intenzivnije koordinacije i saradnje između država regiona u pravcu definisanja zajedničkih inicijativa u oblasti kulture.

„U tom dijelu je podržana crnogorska inicijativa za finansiranje kulturnih projekata zapadnog Balkana i razmotrene mogućnosti za njenu realizaciju“, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, sastanak je bio prilika da se učesnici upoznaju s vizijom i programskim stremljenjem kulturnog i kreativnog sektora koji Savjet za regionalnu saradnju zagovara kroz Strategiju „Jugoistočna Evropa 2020“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

„Pejović je istakao potrebu da se skrene dodatna pažnja na značaj i ulogu kulture u ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju regiona i podrži njeno uključivanje u prioritete za buduće finansiranje iz fondova Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Pejović je, kako su kazali, predstavio regionalnu inicijativu Crne Gore za ekonomsku valorizaciju kulturnog nasljeđa zapadnog Balkana.

„Pejović je istakao da je namjera Crne Gore da ovom inicijativom podigne svijest i skrene pažnju Evropske komisije na ulogu kulture u razvoju zapadnog Balkana, osigura podršku za uključivanje kulturno orijentisanih regionalnih programa u šire evropske podsticaje i pronađe adekvatno finansiranje za te programe“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su obrazložili, cilj projekta "Kultura za integracije i razvoj" je uspostavljanje regionalnog mehanizma za dodjelu grantova i tehničke pomoći za ekonomsku valorizaciju i međunarodnu promociju kultunog nasljeđa država zapadnog Balkana.

"Dok kulturno nasljeđe država EU generiše godišnje prihode od preko 330 milijardi EUR i obezbjeđuje oko devet miliona radnih mjesta, u regionu zapadnog Balkana ovaj važan ekonomski resurs je u velikoj mjeri neiskorišten," objasnio je Pejović.

Pejović smatra da međunarodnom promocijom bogatog kulturnog nasljeđa, države zapadnog Balkana mogu afirmisati zajednički evropski identitet i zajedničke vrijednosti u državama članicama EU i olakšati time ostvarenje integracionih ciljeva.

„Važan aspekt ove inicijative je i princip saradnje javnog, civilnog i privatnog sektora u rehabilitaciji, ekonomskoj valorizaciji i međunarodnoj promociji kulturnog nasljeđa“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: