Zaposleni napuštaju TV Teuta: Ljajku trebaju politički podobni

Do sada je desetoro ljudi naputilo TV Teutu, tvrdeći da su trpjeli politički pritisak i klasični mobing
292 pregleda 15 komentar(a)
Sejdo Ismaili, Foto: Samir Adrović
Sejdo Ismaili, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 28.04.2015. 19:37h

Petoro stalno zaposlenih i petoro honoraraca u ulcinjskoj TV Teuta napustilo je u posljednjih godinu dana tu medijsku kuću i optužilo novog vlasnika Nedžada Nečka Ljajka za mobing. Sejdo Ismaili bio je kamerman, montažer i realizator skoro punu deceniju.

Bio je majstor svog zanata i to je bivši vlasnik te medijske kuće Dino Ramović znao da cijeni. Dok pokazuje fotografije sa radnog mjesta, Ismaili kaže da je i novi vlasnik, koji je Teutu preuzeo u novembru 2013, cijenio to što radi ali i da je tražio mnogo više od njega.

"Rekao mi je da sam radio veoma dobro ali da je očekivao veću podršku od mene budući da znam gdje on, misleći na političku orijentaciju”, objasnio je Ismaili šta je bio, kako tvrdi, vrhunac mobinga, koji je trpio mjesecima unazad i zbog čega je odlučio da u aprilu prošle godine napusti Teutu.

Njegovim stopama u rasponu od nepunu godinu, krenuće još devet zaposlenih. Niz se završio nedavno kada su novinarka Suzana Ganić i kamermanka Arijana Kurmemović dobile usmene otkaze - rečeno im je da više ne dolaze na posao.

“Angažovale smo advokata jer vjerujemo u institucije sistema. Na posao se na vraćam, ali tražim sve što mi po zakonu pripada”, kazala je Ganićeva.

Ona i Kurmemovićeva zvanično su na bolovanju a Ganićeva je pokrivala 20 odsto programa Teute na crnogorskom jeziku. Da su pritisci na zaposlene bile političke prirode, potvrdio je i novinar Gzim Ibroči, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Teuta dolaskom Ljajka i imenovanjem funkcionerke Force na mjesto izvršnog direktora Ilmire Like, upala u političke ralje.

"Stalno sam bio pod stresom, što su osjetili i moja familija i prijatelji. Odlučio sam da odem jer sam uvidio da se više u TV Teuta ne traži profesionalizam nego nešto drugo. Odlaskom, zaštitio sam i svoj integritet”, napisao je Ibroči koji je u Teuti radio osam godina.

Prije njega Teutu je napustila i novinarka I l irijana Markaši. Osim njih petoro, koji su bili stalno zaposleni, medijsku kuću napustilo je i petoro honoraraca, odnosno volontera. Ismaili tvrdi da je razlog svima manje-više bio isti.

"Počelo je sa mnom jer sam još dok je Ramović bio tu napravio neke animacije na kojima su čelnici Force. To je bio grijeh koji mi Nečko nije mogao oprostiti. Zato mene i kada sam bio dežurni nijesu slali kada su čelnici Force imali nešto da izjave”, kazao je Ismaili.

On je naveo da su vrlo brzo nakon promjene vlasništva počeli pritisci na njega.

"Govorili su: 'Sejdo je pokvario miksetu da bi emisija propala', 'Sejdo je kriv što emisija kasni?'... Na kraju su me poslali na godišnji”, ispričao je Ismaili. On je tražio razgovor sa direktorkom. “Kazala mi je da joj je Nečko rekao da ne daje komentare”, kaže Ismaili.

Kada je priču objavio na svom FB profilu na albanskom jeziku, Ismaili kaže da mu je stigla podrška od brojnih poznatih novinara Albanije.

"Očekujemo podršku i crnogorskih novinara i kameremana. Teuta se sjutra može dogoditi nekom drugom i negdje drugo”, kazao je Ismaili.

Najavio je da će on i njegove kolege o svim dešavanjima u Teuti uskoro upoznati sve ambasade i predstavništva EU u državi. Teutu je 2002. godine u Tuzima osnovao Ramović. Nakon godinu i po, Ramović je televiziju izmjestio u Ulcinj.

Ljajka: Rade za tuđe interesne grupe, ne mogu nam naškoditi

Ljajka je odbacio optužbe bivših radnika, ocijenivši da oni na taj način žele da obezbijede prostor za funkcionisanje nekih drugih medija u osnivanju, a sebi rukovodeće funkcije, sve na uštrb interesa TV Teuta.

"Pokušaj pojedinih radnika da preko svojih FB profila za tuđe interesne grupe destabilizuju funkcionisanje TV Teuta nije uspio, jer uprkos teškim ekonomskim trenucima, mi i dalje redovno isplaćujemo sve obaveze. Neistinite navode, ovih dana intenzivno kontrolišu relevantni organi, kao i poslovanje TV Teuta po osnovi prijava istih radnika, koji su pokušali da naškode rukovodstvu i svojim dosadašnjim kolegama, što je ispod svakog nivoa”, kazao je Ljajka .

On je najavio da će Teuta od sredine juna pristupiti procesu digitalizacije i dvojezični program unaprijediti novom programskom šemom.

Bonus video: