Reintke: Odluka o zabrani šetnje u Nikšiću korak unazad

Reintke je, kako je saopšteno iz LGBT Foruma Progres, uputila otvoreno pismo glavnom policijskom inspektoru Centra bezbjednosti Nikšić, Miloradu Žižiću, navodeći da EP detaljno nadgleda poštovanje i implementaciju ljudskih prava u Crnoj Gori
24 komentar(a)
Teresa Reintke
Teresa Reintke
Ažurirano: 27.04.2015. 17:10h

Odluka o zabrani akademske šetnje ponosa u Nikšiću korak je unazad za čitavu zajednicu, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta (EP) Teresa Teri Reintke.

Reintke je, kako je saopšteno iz LGBT Foruma Progres, uputila otvoreno pismo glavnom policijskom inspektoru Centra bezbjednosti Nikšić, Miloradu Žižiću, navodeći da EP detaljno nadgleda poštovanje i implementaciju ljudskih prava u Crnoj Gori.

U tom kontekstu, kako je rekla, podržavaju i ohrabruju sve napore Vlade Crne Gore, kako bi se osigurala fundamentalna prava svih ljudi koji žive u Crnoj Gori.

„Razmatrajući razloge odluke koja je dovela do zabrane Akademske šetnje ponosa, uručene 22. aprila, zabrinuta sam da ovakva odluka može dati i više nego dovoljno razloga LGBT zajednici u Crnoj Gori da vjeruje da njihova prava na slobodu izražavanja i integritet, nijesu adekvatno zaštićena, i samim tim, da LGBT osobe u Crnoj Gori nisu jednako tretirane“, navela je Reintke.

Takva odluka, kako je kazala, označava jedan težak korak unazad za čitavu zajednicu, „uzimajući u obzir da su LGBT osobe u Crnoj Gori suočene sa verbalnim napadima i uvredama na dnevnoj osnovi“.

„Takođe, uzimajući u obzir da LGBT aktivisti uglavnom žive i rade u izolaciji, i da se nalaze u konstantnom strahu od nasilja i diskriminacije, plašim se da ovakva odluka može dovesti do većeg razočarenja i frustracije medju LGBT zajednicom i njenim podržavaocima“, navela je Reintke.

Ona je, navodeći da je zabrana akademske šetnje ponosa privremena, pitala Žižića da li joj može dati informaciju koliko će zabrana trajati i šta se tačno u ovom trenutku sprovodi kako bi se eliminisali uzroci same zabrane.

Bonus video: