Ulcinj: Prezentacija o upisu na Policijsku akademiju

Prezentacija je organizovana u saradnji Policijske akademije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori
4 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Gov.me
Suad Numanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2015. 16:41h

U Ulcinju je danas održana prezentacija o upisu na Policijsku akademiju, čiji je cilj upoznavanje pripadnika manjinskih naroda sa uslovima prijema.

Prezentacija je organizovana u saradnji Policijske akademije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, svako demokratsko društvo posvećuje puno pažnje poštovanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a posebno vodi računa o položaju manjinskih naroda.

„Crna Gora obezbjeđuje zaštitu prava i sloboda svih građana/ki. U tom kontekstu posmatrajući pripadnike/ce manjinskih naroda kao integralni dio društva osmišljen je plan prezentacije mogućnosti koje nudi Policijska akademija, posebno za opštine u kojima manjinski narodi predstavljaju većinu stanovništva“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je navedeno, veoma je važno pružiti priliku pripadnicima manjinskih naroda da razmotre svoje mogućnosti upisa i pruže doprinos u svojim sredinama u smislu daljeg unapređenja svoje zajednice.

„Policijska akademija svojim polaznicima/cama nudi besplatno školovanje, boravak u internatu, savremeni vid nastave u moderno opremljenim kabinetima, primjenu teorijskih znanja u praktičnoj nastavi, posjete policijskim obrazovnim institucijama iz regiona i svijeta“, kazali su iz Ministarstva.

Ipak, kako navode, najvažniji razlog potencijalnog upisa pripadnika manjinskih naroda upravo je u tome da oni sebe prepoznaju kao sponu između svoje zajednice i državnog sistema.

„Da bi svaka integracija bila potpuna neophodna je saradnja svih zainteresovanih strana. Manjinski narodi u Crnoj Gori imaju veoma dobro postavljen zakonodavni i institucionalni okvir zaštite svojih prava“, kaže se u saopštenju.

U kontekstu unapređenja te integracije, dodaje se, Policijska akademija i Ministarstvo za su ovog mjeseca potpisali memorandum o zajedničkoj saradnji.

„Jedna od osnovnih odredbi ovog memoranduma je puna podrška pripadnicima/ama manjinskih naroda u upoznavanju sa uslovima prijema na Policijsku akademiju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: