Cetinje: Ponovo otvorena pješačka staza na Đinovom brdu

Prve akcije na adaptiranju i sanaciji staze počele su u decembru 2014.
294 pregleda 3 komentar(a)
pješačka staza, Đinovo brdo, Foto: Sportski planinarski klub "Soko"
pješačka staza, Đinovo brdo, Foto: Sportski planinarski klub "Soko"
Ažurirano: 27.04.2015. 09:08h

Pješačka staza na Đinovom brdu iznad Cetinja, koja je izgrađena u doba vladavine Kralja Nikole, ponovo otvorila svoja vrata zaljubljenicima prirode, zahvaljujući članovima Sportskog planinarsko kluba „Soko“.

Iz tog kluba saopštili su da staza duga 2,5 kilometra predstavlja pravi prirodni dragulj cetinjskog kraja, koji je poslednjih par decenija bio prepušten zubu vremena.

"Zbog takvih okolnosti bila je i nedostupna za korišćenje", kazali su iz SPK "Soko".

Oni pojašnjavaju da su u decembru mjesecu prošle godine počele prve akcije na adaptiranju i sanaciji staze.

"Višemjesečni radovi obuhvatili su uklanjanje otpada, saniranje teško prohodnih dionica, uklanjanje vegetacije i markiranje same staze, kao i postavljanje inventara i autentičnog putokaza. Na taj način je ova pješačka staza, stara više od jednog vijeka, dobila još jednu priliku da bude mjesto okupljanja svih zaljubljenika u prirodu, koji će tu nalaziti izvor svoje inspiracije", kazali su iz tog kluba.

Dušan Kaluđerović iz tog kluba ističe da je ceremoniji, koju je podržao i Izviđački odred „Gojko Kruška“, prisustvovao veliki broj Cetinjana, i gostiju iz drugih crnogorskih gradova.

"Simbolično presijecanje vrpce prepušteno je najmlađim članovima Kluba. Đinovo brdo, na kojem se nalazi ova pješačka staza opjevano je i u Gorskom vijencu, ali za njega su bile vezane i mnoge anegdte od koji je većina do danas izumrla. Tim putem izumiranja bila je krenula i sama staza, koja seprentinama vodi do vrha, ali zahvaljujući članovima Sportskog planinarskog kluba 'Soko', ona je sa tog puta sklonjena. Adaptacija staze predstavlja poklon Kluba svim ljubiteljima prirode", kazao je Kaluđerović.

On je dodao da članovi SPK "Soko",kao zaljubljenici u prirodu, većinu svog vremena provode na visokim planinana, ali da i pored toga nastoje da budu društveno korisni.

"Iza sebe imamo veliki broj akcija koje za cilj imaju podizanje ekološke svijesti kod građana i afirmisanje planinarenja kao vida rekreacija kod omladine. SPK „Soko“ će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim akcijama, kao i organizovanjem planinarskih tura u zemlji i inostranstvu, što predstavlja prioritet u njegovom radu", poručio je Kaluđerović.

Bonus video: