CPC: VDT da procesuira SPC i zaustavi urušavanje Crne Gore

CPC tvrdi da će SPC, nastavi li svoje djelovanje, dovršiti zadatak urušavanja crnogorske države i njenog sveukupnog identiteta
83 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.04.2015. 15:48h

Crnogorska pravolsavna crkva (CPC) pozvala je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da procesuira Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i zaustavi, kako navode, urušavanje Crne Gore i njenog identiteta.

“Više puta do sada je, nažalost bezuspješno, javno ukazivano i nepobitno dokazano da Srpska pravoslavna crkva u Cmoj Gori nezakonitim posjedovanjem cmogorske crkvene imovine urušava državu Cmu Goru i njen sveukupni identitet devastiranjem sakralnog i kulturnog nasljeđa”, navodi se u saopštenju CPC.

Mitropolit Mihailo navodi da SPC degradiranje, preoblikovanje, nezakonitu rekonstrukciju i devastaciju cmogorskih svetinja izvodi “lišena pravne registracije, legitimiteta, tj. aktivne pravne legitimacije, kao pravno neregistrovani akter crkvenog i javnog života”, odnosno da “rade na divlje.”

U saopštenju se navodi i da je SPC postala neprikosnoveni uživalac nepripadajućih joj privilegija, te da za “rušilačku misiju” nikada nije sudski procesuirana i sankcionisana.

“Nekažnjena, ona je kao država u državi, izvan i iznad zakona i države osilila, pa i dalje sve intenzivnije vrši svoju misiju tihog grobara Cme Gore i svega što ima cmogorsko obilježje i značenje”, navodi Mitropolit Mihailo.

CPC dodaje da je potvrda navedenog najnovija “devastatorska kampanja" na kompleksu ostroške svetinje.

“Radeći bez takozvanih konzervatorskih uslova, u stvari, bez dozvole nadležne državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara, uprkos izvršenim inspekcijama i zabranama nadležnih inspekcijskih organa, SPC je temeljito preoblikovala, narušila i naružila eksterijer Gornjeg manastira u Ostrogu, pretvarajući ovo svetilište u vašarište za zabavu i razonodu praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja”, navodi se u saopštenju Mitropolita Mihaila.

CPC tvrdi da će SPC, nastavi li svoje djelovanje, dovršiti zadatak urušavanja crnogorske države i njenog sveukupnog identiteta.

Dodaje se i da je SPC s "bogatim ratnim iskustvom" i “ućešćem u genocidu u ratovima pri i po raspadu Jugoslavije”, ustrojstvom svojih eparhija deteritorijalizovala Cmu Goru, stavljajući njene djelove pod svoje eparhijske uprave, van crnogorskog državnog prostora i “raspolažući i manipulišući s našom državom” kao s dijelom svoje teritorije.

“I ptice na grani znaju da je SPC uključena u rusko-srpski scenario i režiju amputacije cmogorske državne teritorije u reonu Sutorine, kao i da je pokušala da direktno utiče na koalicionu kombinatoriku pri lokalnim izborima u Herceg-Novom”, tvrdi CPC.

Ističu da VDT, specijalni tužilac i tužilački organi još ništa ne preduzimaju na zaštiti države Cme Gore, CPC i Cmogoraca.

Apeluju na VDT i tužilačke organe da njihov poziv ne smije ostati “glas vapijućeg u pustinji.”

“Konačno je vrijeme da se s riječi pređe na djela i energično zaštiti Cma Gora i i njen interes koji je, i mora biti, iznad svih ostalih interesa u njoj”, navodi se u saopštenju CPC.

CPC najavljuje da će VDT-u dostaviti sve raspoložive dokaze o navedenim tvrdnjama, uključujući i temeljni elaborat Vlade Crne Gore iz 2005, koji, kako navode, sadrži primjere devastacije crkava i manastira po Crnoj Gori.

“Na potezu su VDT i nadležni, da zaustave dalju eroziju Cme Gore i zaštite sveukupnost njenog neprikosnovenog identiteta”, zaključuje se u saopštenju CPC i Mitropolita Mihaila.

Bonus video: