Nijedan sudija nije razriješen prošle godine

Dvije odluke odnose se na privremeno upućivanje sudije u Osnovni sud na Cetinju, radi obavljanja funkcije predsjednika suda, jer je on privremeno udaljen od vršenja dužnosti
0 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2015. 12:42h

Sudski savjet prošle godine nije donio nijednu odluku o razrješenju sudija, ni o privremenom udaljenju sa te funkcije.

Precizira se da su predsjednici osnovnih sudova u Ulcinju i Herceg Novom podnijeli dva predloga za razrješenje, ali su sudije u toku postupka podnijeli zahtjeve za prestanak sudijske funkcije.

U izvještaju Sudskog savjeta o prošlogodišnjem radu sudova, navodi se da je pokrenuto tri disciplinskih postupka zbog neurednog vršenja sudijske funkcije.

Disciplinska komisija usvojila je predlog predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom i zbog neobrađivanja odluka u zakonskom roku sidiji izrekla umanjenje zarade od 20 odsto u trajanju od dva mjeseca.

Usvojen je i predlog predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću i sudiji zbog neprimjerenog odnosa prema učesnicima u sudskim postupcima i zaposlenima u sudu, izrečena opomena. Ta odluka još nije pravosnažna.

“U toku je disciplinski postupak na osnovu predloga predsjednika Privrednog suda u Podgorici zbog neuzimanja predmeta u rad redom koji su primljeni, nezakazivanja ročišta i odugovlačenje postupka”, navode iz Sudskog savjeta.

Savjet je prošle godine donio 13 odluka o privremenom upućivanju sudija u druge sudove zbog privremeno povećanog obima posla i velikog broja neriješenih predmeta.

Dvije odluke odnose se na privremeno upućivanje sudije u Osnovni sud na Cetinju, radi obavljanja funkcije predsjednika suda, jer je on privremeno udaljen od vršenja dužnosti.

Bonus video: