Ambasadori poručili Vladi: Komisija da nastavi s radom

Ocijenili su da su obaviješteni o ozbiljnim preprekama sa kojima se susreće Komisija za praćenje istraga napada na novinare
67 pregleda 2 komentar(a)
Ambasadori, Foto: Zoran Đurić
Ambasadori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.04.2015. 17:16h

Nerezidentni ambasadori Švajcarske, Danske i Australije, Žan-Daniel Ruh, Mihael Borg-Hansen i Džulija Fini, pozvali su Vladu da osigura da njene institucije pomognu Komisiji za praćenje istraga napada na novinare da nastavi sa radom, kako bi u potpunosti bili riješeni svi slučajevi napada na novinare, uključujući i ubistva, jer je to u interesu javnosti.

U zajedničkom saopštenju nakon posjete TV i ND “Vijesti” i nedjeljniku “Monitor”, piše da su obaviješteni o “ozbiljnim preprekama” sa kojima se Komisija susreće u radu.

“Bilo smo jako srećni da čujemo da je Vlada oformila Komisiju krajem 2013. Doduše, Komisija nas je obavijestila o nekim ozbiljnim preprekama sa kojima se konstanto sreću tokom njihovog mandata i dok pokušavaju da ispune mandat koji im je dala Vlada”.

Predsjednik Komisije Nikola Marković ranije je saopštio da se u radu suočavaju sa opstrukcijama pojednih institucija...

Ambasadori su saopštili da su upoznati i sa navodima o nepoštenoj konkurenciji medija i da se nadaju da će se Vlada u potpunosti uključiti da bi osigurala jednak prostor za djelovanje svima.

“Podržavamo okruženje u kojem nijedan novinar ili medijska kuća ne osjeća direktne ili indirektne prijetnje i diskriminaciju. Takođe smo svjesni pojedinih prljavih kampanja sa ciljem kaljanja ugleda istaknutih NVO aktivista i drugih osoba, što ni na koji način ne pomaže Crnoj Gori na putu da postane potpuno razvijena demokratija, što je potrebno za učlanjenje u EU. Tražimo od crnogorske Vlade da uradi sve što je u njenoj moći da stvori prostor za politički dijalog u kojem će se potvrditi sloboda izražavanja”.

Ocijenili su i da su impresionirani napretkom koji je Vlada napravila u pristupanju EU.

Krivokapić ima dozvolu Senata

Iz CGO izvinili su se profesoru Mašinskog fakulteta Zdravku Krivokapiću, jer su prije dva dana objavili da je na listi profesora koji rade van UCG bez odobrenja Senata.

Pojasnili su da Krivokapić ima dodatni angažman na Univerzitetu u Sarajevu, ali na osnovu saglasnosti Senata.

“CGO koristi priliku da se Krivokapiću i na ovaj način izvini na propustu koji je nastao prilikom obrade obimne dokumentacije i da naglasi da nije namjera CGO-a da bilo koga lično ošteti, već da ukazujući na identifikovane nepravilnosti doprinese unapređenju položaja i kredibiliteta UCG kao institucije, a time i zaposlenih i studenata”.

I “Vijesti” se izvinjavaju Krivokapiću i čitaocima, zbog objavljivanja netačne informacije.

Bonus video: