Sjednica Nacionalnog savjeta Crnogoraca prekinuta zbog dnevnog reda

4 komentar(a)
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.04.2015. 09:31h

Sjednica Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji prekinuta je jer predsjednik tog tijela, Ratko Šoć, nije uvrstio u dnevni red zahtjev deset članova tog tijela za smjenu rukovodstva savjeta.

Kako je saopšteno iz Crnogorskog kluba, na početku sjednice, deset članova Savjeta predalo je Šoću zahtjev za smjenu rukovodstva savjeta.

"U obrazloženju zahtjeva se navodi da rukovodstvo treba da snosi ogovornost za nefunkcionisanje Nacionalnog savjeta, kao i za podijeljenost članova savjeta, koje je ukupno dovelo do zabrinjavajuće lošeg stanja unutar cijele crnogorske zajednice u Srbiji", navodi se u saopštenju Crnogorskog kluba.

Prema njihovim riječima, zbog nepovjerenja u stabilnost sopstvene večine, 13 od 23, predsjednik savjeta nije zahtjev uvrstio u dnevni red, nakon čega je, kako su naveli, uslijedila žučna rasprava i prekid sjednice.

"Nacionalni savjet Crnograca je konstituisan prije šest mjeseci, održao je samo tri sjednice i jedini je savjet u Srbiji koji nema izabrane odbore za kulturu, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma", podsjeća se u saopštenju.

Kako se dodaje, jedini je savjet koji nema usvojen finansijski plan za ovu godinu i proglašene nacionalne praznike i simbole.

Crnogorski klub čine članovi Nacionalnog savjeta koje je većinska vrbaška grupa u potpunosti izopštila iz rada Nacionalnog savjeta.

Bonus video: