Demonstranti će moći da priđu Vladi i Skupštini na 10 metara

Skupština CG usvojila 28. decembra Zakon kojim se zabranjuju protesti na 50 metara od zgrada Vlade, Skupštine, Predsjednika i Ustavnog suda
6 komentar(a)
protest, Foto: Savo Prelević
protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 18:48h

Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na javnu raspravu Nacrt novog zakona o javnim okupljanjima, u kojem se odustaje od sporne odredbe da su zabranjeni svi protesti na 50 metara od zgrada Vlade, Skupštine, Predsjednika i Ustavnog suda. Novi predlog je da demonstranti mogu biti na 10 metara od sjedišta glavnih državnih institucija.

“Mirno okupljanje može se održavati na svakom za to prikladnom prostoru”, piše u novom Nacrtu, koji je predložen samo četiri mjeseca od usvajanja Zakona o javnim okupljanjima, koji je izazvao negodovanje javnosti.

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su 28. decembra, glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije, Zakon o javnim okupljanjima kojim se zabranjuju protesti na 50 metara od zgrada Vlade, Skupštine, Predsjednika i Ustavnog suda.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević tada je nova pravila branio evropskim iskustvima, a iz opozicije je ocijenjeno da Vlada predlaže ovaj zakon jer se boji nezadovoljnih građana i gubitka vlasti. Iz opozicionih klupa tada je saopšteno da, prema ovom zakonu, jedino mjesto za okupljanje nezadovoljnih može biti vrh brda Gorica ili Ćemovsko polje nadomak glavnog grada.

U novom Nacrtu zakona stoji da će se privremeno ograničiti mirno okupljanje u blizini bolnica, ako ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima, ispred objekata u kojima su smješteni dječiji vrtići i osnovne škole dok se u njima nalaze djeca, u nacionalnim parkovima i zaštićenim parkovima prirode, osim mirnih okupljanja koja propagiraju zaštitu čovjekove okoline...

Isto važi i za blizinu spomenika kulture ako bi to moglo prouzrokovati uništenje ili oštećenje zaštićene vrijednosti, te 10 metara od objekta u kojem je smještena Vlada CG, kao i na trotoarima i zelenim površinama ispred objekata u kojima su smješteni Skupština CG, Predsjednik CG i Ustavni sud.

“Uprava policije će pažljivo i u dobroj mjeri vršiti procjenu da li je najavljeno okupljanje prijavljeno na prostorima na kojima se ne može održati, da li postoji neki od slučajeva kada će privremeno zabraniti javno okupljanje, i to samo u obimu koji dopušta Ustav i Evropska konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, u mjeri koja je neophodna da bi se u otvorenom slobodnom demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je privremeno ograničenje javnog okupljanja dozvoljeno”, piše u obrazloženju nacrta zakona.

Ne može uz zgrade i zbog stranih lidera

Ograničenje u pogledu objekata u kojima su smješteni Skupština, Vlada, Predsjednik i Ustavni sud nužno je radi zaštite kako domaćih štićenih ličnosti i objekata, tako i stranih štićenih ličnosti koje borave Crnoj Gori, piše u obrazloženju Nacrta zakona.

Dodaje se da ti objekti nijesu ograđeni, što otežava pravilno preduzimanje bezbjednosnih mjera.

“Zaštita od terorizma, te zaštita domaćih i stranih štićenih ličnosti predstavlja poseban aspekt 'interesa državne bezbjednosti', stoji u obrazloženju nacrta zakona.

Bonus video: