Uručene nagrade za literalne radove u oblasti ICT

Crna Gora ovaj dan, kako su kazali, obilježava od 2012. godine i do sada je kroz različite aktivnosti uključeno preko 300 učenica iz različitih opština
1 komentar(a)
Vujica Lazović, nagrade, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, nagrade, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.04.2015. 10:35h

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, uručio je danas nagrade za najbolje literalne radove pristigle na konkurs "Ja u svijetu tehnologije", povodom Međunarodnog dana djevojčica u informacionim i komunikacionim tehnologijama (ICT).

Lazović je uručio šest nagrada učenicama završnih razreda osnovnih i srednjih škola i dvije specijalne za učenice osmog razreda.

Kako je pojašnjeno, Međunarodni dan djevojčica u ICT-u ustanovile su Ujedinjene nacije i obilježava se svake godine poslednjeg četvrtak u aprilu sa ciljem da se mladim ženama približe informacione i komunikacione tehnologije, da im se predstave mogućnosti zapošljavanja u toj oblasti kao i da se djevojke podstaknu na razmišljanje u sektoru informacionih i komunikaionih tehnologija.

Crna Gora ovaj dan, kako su kazali, obilježava od 2012. godine i do sada je kroz različite aktivnosti uključeno preko 300 učenica iz različitih opština.

Lazović je kazao da mu je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u je prilika da se svi podsjete da je uloga žene u izgradnji savremenog informacionog društva ključna.

On je ukazao na činjenicu da je ICT kadar u deficitu i da na je na Evropskom tržištu potrebno više od 700 hiljada informatičara.

„Veoma je važno da djeca informativnog društva, naročito djevojčice doprinesu novoj informatičkoj revoluciji“, ocijenio je Lazović.

Prema njegovim riječima, cilj je da se pokaže da su i djevojčice potrebne tehnologijama.

„Gradimo društvo u kome pol, rasa, socio-ekonomska pozadina nijesu važni u poređenju sa znanjem, vještinom, informacijama“, poručio je Lazović.

Predsjednik komisije za ocjenu radova, Sandra Veličković, ukazala je da su svega 30 odsto radne snage u ICT-u žene, da ih ima ih svega 19 odsto u kategoriji ICT menadžera.

Prema njenim riječima, manje od deset odsto žena učestvuje u razvoju aplikacija, uprkos činjenici da se ICT znimanja nalaze na listi najtraženigh na globalnom nivou.

„Drago mi je što smo djevojčicama dali priliku da sebe predstave u svijetu ICT tehnologija“, kazala je Veličković.

Ona je navela da je literani konkurs, u organizaciji resornog Ministarstva, trajao od 2. do 15. aprila, a pravo učešća imale su učenice završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

Kako je objasnila, ukupno je prijavljeno 60 radova, 43 rada od učenica iz osnovnih škola i 17 učenica iz srednjih škola.

Bonus video: