Puni se deponija iznad Top Hilla: Stotinu kamiona istovari otpad

Mještanin Darko Giljača tvrdi da kamioni iz kotorske opštine deponiju građevinski materijal i zemlju
117 pregleda 5 komentar(a)
Deponija, Budva
Deponija, Budva
Ažurirano: 21.04.2015. 19:36h

Mještani budvanskog naselja Bjeli do uputili su sa protesta održanog tokom vikenda na brdu Topliš iznad grada, posljednje upozorenje nadležnim državnim i lokalnim institucijama, da se pod hitno zatvori nelegalna deponija na tom lokalitetu, zbog koje trpi cijelo mjesto.

Dvadesetak okupljenih mještana na protestu pokrenuli su i potpisivanje peticije, revoltirani su jer se nekadašnja deponija na tom brdu ponovo aktivirala, iako je prije nekoliko godina od kada je pokrenuta ideja o izgradnji Vodenog grada te počela sa radom otvorena diskoteka Top Hill, lokalitet bio zabranjen za deponovanje.

Prema riječima mještana sada se svakodnevno na deponiji istovara šut sa okolnih gradilišta, a kiše koje spiraju zemljište direktono odnose otpad u naselje.

„Naš krajnji cilj je da se ova deponija zatvori, da vidimo sa nadležnima kako će da bude izvršena sanacija. Sačekaćemo reakciju nadležnih organa i inspekcija, a poslije toga ćemo svakodnevno održavati proteste. Nećemo stati, idemo do kraja, jer nam je krajnji cilj zatvaranje ove deponije”, kazao je mještanin Darko Giljača.

Prema njegovim riječima na deponiji se iz opštine Kotor odlaže zemlja i građevinski materijal.

“Preko 100 kamiona dnevno se ovdje istovari i cilj je da se to zatvori. Problem je kulminirao prije mjesec dana. Kada je zatvoren put u Markovićima, ovdje su počeli da sipaju zemlju iz cijele opštine i opštine Kotor”, upozorio je on.

Mještanin Jovan Raičević naglasio je da su se obraćali 6. aprila nadležnima sa inicijativom da se pokrene postupak nadzora.

“Oni se do dan-danas nijesu oglasili pa smo mi napravili mirni protest kako bismo pozvali nadležne da se ovo riješi, ovaj gorući prolbem naselja Bijeli do. Smatram da smo direktno ugroženi, zbog ove nelegalne deponije”, istako je on.

Mještani su naveli da okupljanjima imaju namjeru da iskažu protest i nezadovoljstvo koje se odnosi na činjenicu da je nelegalna deponija već duže vrijeme otvorena i bez ikakve kontrole i evidencije se istovara građevinski i drugi otpad.

Iz Komunalnog preduzeća naglasili su da oni ne koriste ovu nelegalnu deponiju za istovar otpada, dok su u Komunalnoj policiji istakli da su do sada u više navrata izlazili na teren, te sankcionisali pojedine firme koje su istovarale otpad na tom mjestu. Deponija na Toplišu uočljiva je iz grada.

Bonus video: