NVO: Poslanici da podrže inicijativu za sankcionisanje onih koji izbjegavaju alimentaciju

"Nedavanje izdržavanja je jedan od najčešćih uzroka siromaštva djece i samohranih roditelja, najčešće majki, koje su po istraživanjima, starateljke djece u više od 85 odsto slučajeva"
54 pregleda 0 komentar(a)
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.04.2015. 14:15h

Nevladine organizacije Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća (SŽK) i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, pozdravile su predloge izmjena Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje je Pozitivna Crne Gora predala u skupštinsku proceduru, i pozvale poslanike da ih podrže.

U saopštenju tih NVO navodi se da one kontinuirano ukazuju na činjenicu da je nedavanje izdržavanja jedan od najčešćih uzroka siromaštva djece i samohranih roditelja, najčešće majki, koje su po istraživanjima, starateljke djece u više od 85 odsto slučajeva.

SŽK je, kako se navodi, u cilju obezbjeđivanja tačnih podataka o slučajevima nedavanja izdržavanja u Crnoj Gori i unaprjeđenja stanja u toj oblasti, u saradnji sa Centrom za ženska prava i SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, u novembru prošle godine objavila Studiju Alimentacija – pravo svakog djeteta i obaveza svakog roditelja.

Studija, kako je pojašnjeno, obuhvata analizu parničnih, izvršnih i krivičnih postupaka pred Osnovnim sudom u Podgorici, pregled odluka donesenih u toku 2013. godine, kao i primjere dobre prakse evropskih zemalja sa preporukama koje se mou primijeniti i u Crnoj Gori.

„Postojeća zakonska rješenja o alimentaciji u praksi pokazuju brojne nedostatke, jer omogućavaju da roditelj sa kojim dijete ne živi izbjegne dužnost davanja izdržavanja“, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se navodi, država nema efikasne mehanizme da spriječi zloupotrebe pomoću kojih nesavjesni roditelji izbjegavaju obavezu izdržavanja djece, poput promjene prebivališta, rada na crno, prijavljivanja na minimalna primanja, neprijavljvanja dodatnih zarada, upisivanja imovine na tuđe ime i slično.

„Iako se krivica za nedavanje izdržavanja najčešće lako dokazuje, sudska presuda samohranom roditelju ne garantuje da će dobiti novac. Praksa naših organizacija pokazuje da samohrane majke dugi niz godina nemaju načina da naplate novčana potraživanja. Davaoce izdržavanja ni zatvorska kazna ne može natjerati da plate svoje obaveze, pa se samim tim dovodi u pitanje svrsishodnost izrečene kazne, a samohrane roditelji i njihovu djecu izlažu ekstremnom siromaštvu i socijalnoj isključenosti“, navodi se u saopštenju NVO.

Naglašava se da država u tom slučaju ima obavezu da u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, Ustavom, Porodičnim zakonom i drugim propisima nacionalnog zakonodavstva, preduzme sve zakonske i upravne mjere i osigura adekvatan standard življenja i socijalnu sigurnost i dobrobit djece.

„Izražavamo zadovoljstvo što su i političke partije prepoznale svoju obavezu da rade na prevazilaženju teškog položaja samohranih roditelja i djece čiji roditelji izbjegavaju zakonsku obavezu plaćanja alimentacije. Stoga pozdravljamo Predlog za izmjene i dopune Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji je Pozitivna uputila Skupštini Crne Gore, kao i najavu slične inicijative Socijalističke narodne partije“, kaže se u saopštenju.

Iz tih NVO podsjećaju da predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika uključuju pooštravanje sankcija za počinioce krivičnog djela nedavanje izdržavanja u visini maksimalne zatvorske kazne i obaveznog rada u javnom interesu, dok se teret prinudne naplate preusmjerava sa samohranih roditelja na državu koja ima mnogo jače i efikasnije mehanizme da nesavjesne pojedince natjera da ispunjavaju svoje roditeljske dužnosti.

Predložene izmjene, smatraju u tim organizacijama, doprinose efikasnijoj i bržoj naplati potraživanja samohranih roditelja i stvaraju ambijent za bolju socijalnu i ekonomsku zaštitu djece.

„Naše NVO predlažu da se postojeći predlozi dodatno unaprijede unošenjem rješenja iz zemalja koje su pokazale da imaju najbolju praksu u sprovođenju plaćanja alimentacije, a koja se navode u pomenutoj Studiji, kao i da se zakonski rok u kojem se samohrani roditelji, zbog neplaćanja alimentacije, mogu obratiti centrima za socijalni rad skrati sa šest na tri mjeseca“, kže se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, treba usvojiti i niz drugih odredbi kojima bi se osigurala efikasnija naplata i omogućile dodatne olakšice za samohrane roditelje.

Te NVO pozvale su sve političke partije, poslanike i poslanice da podrže inicijativu i da se kroz zajednički i otvoren dijalog dođemo do zakonskih rješenja koji će riješiti problem naplate alimentacije, doprinijeti boljoj raspodjeli nacionalnog novca i osigurati pravo djece na socijalnu zaštitu i optimalne standarde življenja.

"Na ovaj način ćemo zajednički doprinijeti stvaranju društvenog ambijenta koji stavlja u fokus dobrobit djece i prepoznaje potrebu da se samohrani roditelji dodatno podrže u brizi o djeci i prevazilaženju životnih teškoća“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: