Zeković: Zaključena provjera postupanja policije na utakmici Crna Gora-Rusija

Nakon pribavljenih izjašnjenja i mišljenja, provedenog postupka i obavljene rasprave, usvojen je zaključak koji se sastoji od 14 tačaka
2 komentar(a)
Crna Gora Rusija, Foto: Boris Pejović
Crna Gora Rusija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2015. 11:52h

Savjet za građansku kontrolu policije je na 51. sjednici, razmatrao na sopstvenu inicijativu, primjenu policijskih ovlašćenja na fudbalskoj utakmici Crne Gora-Rusija, kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Po njegovim riječima nakon pribavljenih izjašnjenja i mišljenja, provedenog postupka i obavljene rasprave, usvojen je zaključak koji se sastoji od 14 tačaka.

1. Savjet za građansku kontrolu rada policije iskazao je interesovanje za informaciju o obezbjeđenju međunarodne fudbalske utakmice između reprezentacija Crne Gore i Ruske Federacije (RF) koja je održana dana 27. marta 2015. godine u Podgorici. Utakmica je praćena pojedinačnim neredima navijača zbog čega je i prekinuta a golman reprezentacije Ruske federacije pogođen je bakljom u glavu.

2. Od Uprave policije zatraženi su podaci o remećenju javnog reda i mira i unošenju i upotrebi pirotehničkih sredstava na sportski stadion. Savjet se kod direktora Uprave policije dodatno interesovao da li je na odgovarajućem nivou analiziran minuli događaj i ponašanje navijača i koji su predmetni zaključci i ocjene Uprave policije. Savjet je iskazao ocjenu, u komunikaciji s direktorom policije, da problem nasilja na sportskim priredbama postaje sve izraženiji u Crnoj Gori pa je zato od Uprave policije MUP-a Crne Gore zatraženo profesionalno viđenje ozbiljnosti ovog problema i kako mu pristupiti u budućnosti.

3. Savjet je od Uprave policije dobio detaljnu Informaciju Operativnog Tima formiranog povodom realizacije mjera i radnji u cilju obezbjeđoivanja fudbalske utakmice između rešrezentacija Crne Gore i RF kojim je rukovodio načeln ik Centra bezbjednosti Podgorica Vojislav Dragović.

4. Savjet se kod Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) interesovao za saradnju nacionalne fudbalske asocijacije s Upravom policije i pozvao ih da ukažu, ukoliko cijene to osnovanim, na eventualne propuste i neprofesionalnost u primjeni policijskih ovlašćenja.

5. FSCG povratno je informisao je Savjet da već duži niz godina ima odličnu saradnju sa Upravom policije kako na planu organizovanja i odigravanja međunarodnih fudbalskih utakmica reprezentativnih selekcija tako i prilikom organizovanja i odigravanja utakmica domaćeg takmičenja. Na svaki zahtjev, bilo da se radi o utakmicama većeg ili manjeg bezbjednosnog rizika, FSCG je istakao da je nailazio na vrlo korektan i profesionalan odgovor Uprave policije. Iz FSCG su saopštili da upravo zbog tako dobre i kvalitetne saradnje u velikoj mjeri se prevazilaze velika infrastrukturna ograničenja prisutna na svim stadionima u Crnoj Gori. FSCG nije imao nijednu primjedbu u vezi sa postupanjem policije i obezbjeđenjem utakmice Crna Gora - Rusija. U FSCG su istakli da su službenici policije postupali profesionalno sprečavajući teže posledice koje su mogle nastati kako prije tako tokom i nakon završetka navedene utakmice.

6. Savjet se kod Ambasade RF u Podgorici interesovao da li im je stavljena do znanja, od strane stručnog tima i članova fudbalske reprezentacije RF, bilo kakva primjedba na profesionalnost i zakonitost u radu policijskih službenika a povodom obezbjeđenja predmetne fudbalske utakmice.

7. Obzirom Savjet za građansku kontrolu rada policije teži stalnom unapređenju primjene policijskih ovlašćenja i daljoj izgradnji kredibiliteta policije u društvu, koja je često i primarna meta i najeksponiraniji društveni subjekat, Crnogorski Olimpijski Komitet (COK), Uprava za mlade i sport Vlade Crne Gore i FSCG zamoljeni su da sa Savjetom podijele eventualna razmišljama, analize i strategije, kako da se ozbiljnije pristupi prevenciji i rešavanju problematike nereda i nasilja na sportskim događajima.

8. COK, FSCG i Uprava za mlade i sport Vlade Crne Gore Savjetu su dostavili svoja veoma detaljna i konstruktivna razmišljanja u vezi sa prevencijom nasilja u sportu. Savjet iskazuje punu zahvalnost povodom njihovog veoma korektnog i profesionalnog ondosa. U cilju podsticaja i unapređenja kvaliteta stručne nacionalne tematske debate Savjet je s javnošću podijelio stavove ovih ključnih institucija.

9. Savjet se kod organizacija civilnog društva u regionu interesovao za njihova iskustva i razmišljanja u vezi sa predmetnom problematikom.

10. Prilikom diskusije o primjeni policijskih ovlašćenja u konkretnom slučaju članovi Savjeta su uzeli u obzir i intervju vlasnika zaštitarske agencije “Security Guard Montenegro” za “Portal Analitika” objavljen 7. aprila 2015. godine.

11. Savjet je ocijenio da su policijski službenici u konkretnom slučaju primjene policijskih ovlašćenja, a u vezi sa obezbjeđenjem predmetne fudbalske utakmice, postupali profesionalno i zakonito i u skladu sa ovlašćenjima. Savjet je konstatovao da je policija protiv dvije osobe podnijela krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi, protiv sedam osoba podnijete su prekršajne prijave zbog nedoličnog ponašanja na sportskoj priredbi a protiv dvije osobe prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira.

12. Savjet poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da sprovede radnje nadzora nad zaštitarskim agencijama zbog zadovoljenja javnog interesa i provjere njihovog zakonitog rada posebno u domenu podnošenja odgovarajućih izvještaja, zapošljavanja odnosno angažovanja osoba koja nemaju dozvolu za vršenje poslova zaštite i poštovanja u tom domenu propisa iz oblasti rada.

13. Savjet preporučuje svim nacionalnim sportskim strukturama da u saradnji sa Vladom Crne Gore uspostave stalni nacionalni dijalog o problematici i prevenciji nasilja na sportskim događajima, u cilju kreiranja i praćenja preventivnih i drugih mjera, s akcentom da se uz insistiranje na doslednu primjenu zakonske regulative kontinuirano prate srodna međunarodna iskustva i praksa. Posebno je važno raditi na unapređenju bezbjednosti na sportskim objektima i oko njih, na preventivnim i obrazovnim mjerama, blagovremenoj identifikaciji i doslednom gonjenju počionioca prekršajnih i krivičnih djela, policijskoj saradnji i razmjeni odgovarajućih informacija te prevenciji rasizma, ksenofobije i netolerancije na sportskim događajima i priredbama.

14. S tim u vezi Savjet preporučuje, shodno sugestiji Uprave za mlade i sport, Vladi Crne Gore i Ministru unutrašnjih poslova da se uspostavi nacionalno tijelo za praćenje i sprečavanje nasilja u sportu radi usklađivanja i koordinisanja aktivnosti usmjerenih na sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sporstkim događajima i ispunjavanja međunarodnih obaveza s tim u vezi.

Bonus video: