Cakutaj umro jer su mu ukinuli socijalu?

Iz porodice pokojnika tvrde da još nijesu dobili rješenje po kome mu je pomoć ukinuta
102 pregleda 7 komentar(a)
Faza Cakutaj
Faza Cakutaj
Ažurirano: 20.04.2015. 15:34h

Porodica Feta Cakutaja, koji je umro 29. marta, najavila je podnošenje krivične protiv odgovornih u rožajskom Centru za socijalni rad (CSR) zbog zloupotrebe službenog položaja. Bratanac Cakutaja Demir Murić smatra da je smrti njegovog strica doprinijelo ukidanje socijale zbog čega nije imao novca za hranu i ljekove. Porodici je usmeno saopšteno da je Feto bez tog davanja ostao jer je radno sposoban, ali napismeno već pola godine ništa ne mogu da dobiju.

„Pokojni stric je prije šest godina imao moždani udar, nakon čega je bio nepokretan i invalid 100 odsto. Kao takav nije mogao biti sposoban za rad, što službenici CSR nijesu mogli znati jer nijesu obilazili teren već socijale ukidali napamet“, rekao je Murić.

On se nebrojeno puta u proteklih pola godine obraćao u CSR da mi daju pismeno rješenje o ukidanju socijale, a na osnovu kojeg je Feto mogao da se žali.

„Stric je umro, a rješenje nikada nije stiglo. Uprkos obećanju, ni novi direktor CSR Kadrija Agović mi ga nije dao. Imao je volju, ali kako mi je kazao, to nije dozvolila raniji v.d. Zineta Sutović. Zato pitamo ministarku Zoricu Kovačević da nam ona odgovori zašto je mom stricu ukinuta socijala, zašto mu nije dostavljeno rješenje i zašto nam ga ni dan-danas ne daju“, rekao je Murić.

Porodica, istakao je on, neće odustati, tražiće pravdu za mrtvog strica i „krivičnu odgovornost onih koji su doprinijeli njegovoj smrti ukidanjem jedinog primanja koje je imao“.

Bez ikakvih primanja je ostala i Fetova sestra Faza (58) koja je brinula o bratu. Za razliku od njega, njoj je uručeno rješenje na osnovu kojeg je bez socijale ostala jer je „radno sposobna“. Koordinatorka NVO „Euromost“ Mirela Spahić je sa kolegama i predstavnicima NVO „Manjinski akcionari Gornjeg Ibra“ juče posjetila Fazu i uručila joj pomoć u hrani, koju je obezbijedila kompanija „Franca“ iz Bijelog Polja.

Bonus video: