Šućura ispituju jer je nezakonito zaposlio više od 50 radnika

Na inicijativu tužilaštva iz Pljevalja, Upravna inspekcija utvrdila je da je Šućur „po ugovoru o djelu nezakonito angažovano 53 lica”.
98 pregleda 11 komentar(a)
Radoš Šućur, Foto: Boris Pejović
Radoš Šućur, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2015. 19:53h

Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima podnijeta je krivična prijava protiv direktora Uprave za šume Radoša Šućura, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na inicijativu ODT-a, Upravna inspekcija (UI) je utvrdila da je u Upravi za šume “nezakonito angažovano” 53 ljudi.

Nalaz UI, međutim, još nije stigao u ODT, iz kojeg je “Vijestima” juče potvrđeno da je prijavu protiv Šućura podnio MANS.

“Slučaj je trenutno u fazi izviđaja. Očekujemo da dobijemo nalaz Upravne inspekcije“, saopšteno je iz ODT-a.

Šućur smatra da je krivična prijava „prošlost”, iako ne spori da nije bilo konkursa

MANS je podnio prijavu zbog osnovane sumnje da je Šućur nezakonito, bez prethodno raspisanog konkursa ili oglasa, primio na desetine radnika, uglavnom šumara i tehničara, što ne spori ni Šućur. On, međutim, smatra da je krivična prijava “prošlost”.

“Koliko sam upoznat, cijeli slučaj je predat upravnom inspektoru i očekujem da će ta stvar ubrzo biti zatvorena, da neće biti problema“, rekao je Šućur juče “Vijestima”.

Iz UI je saopšteno da su 31. marta, “po službenoj dužnosti, a na inicijativu osnovnog državnog tužioca u Pljevljima”, obavili inspekcijski nadzor u Upravi za šume. “Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da u Upravi za šume, koja je organ u sastavu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, po ugovoru o djelu nezakonito angažovano 53 lica“, saopštili su iz UI.

Naveli su da će odlučiti šta da čine povodom “utvrđenih nezakonitosti”, nakon što se iz Uprave za šume izjasne o činjenicama navedenim u zapisniku o inspekcijskom pregledu.

Kazavši da ne spori da je 53 osobe primio bez konkursa, Šućur je naglasio da je “najmanje osam puta pokušao da raspiše konkurs”.

“Iz nekih razloga, oni nisu prošli procedure. Za mene je zakon da pokrijem terene, da ne ostanu bez šumara i tehničara, i tako ću uvijek raditi“, rekao je Šućur.

Pojasnio je da je to morao da učini, jer su šumski tereni “bili nepokriveni”.

“A to nijesam smio dozvoliti, jer bismo imali veću štetu nego da nijesmo primili radnike“, rekao je Šućur.

Zapošljavao DPS uoči izbora?

Radnici su angažovani na osnovu ugovora o radu, većinom uoči parlamentarnih izbora 2013. i prošlogodišnjih lokalnih, a Šućur demantuje da je riječ o kadru SDP-a.

On je “glupostima” nazvao optužbe da je radnike primao po političkoj liniji uoči izbora. Njegov odgovor, međutim, otvara pitanje da li je to radio DPS.

“Radnici su primani na inicijativu šefova područnih jedinica. Njih je 17, a sa 16 rukovode ljudi iz DPS-a. Ne očekujete valjda da oni predlažu kadar SDP-a”, rekao je Šućur “Vijestima”.

Bonus video: