Prijeti nestašica ljekova zbog duga države od 17 miliona eura

Vlada se zadužila 36 miliona da plati dug Fonda zdravstva, ali zbog "greške" u budžetu, Montefarm mora da uzme novi kredit
15 komentar(a)
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.04.2015. 16:39h

Snabdjevači ljekova tražili su od Vlade da im hitno isplati 17 miliona eura koliko im Fond zdravstva duguje, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku ljekova apotekama. Upozoravaju da bi to dovelo do apsolutne nestašice ljekova u Crnoj Gori.

Tih 17 miliona je dospjeli dug za naplatu od ukupno 24 miliona, koliko Fond duguje veledrogerijama. To su nagomilane obaveze za prethodne tri godine.

Udruženje veledrogerija je o ovom problemu obavijestilo premijera Mila Đukanovića, ministre finansija i zdravlja Radoje Žugića i Budimira Šegrta. Vlada je na prošloj sjednici odlučila da se državna apotekarska ustanova Montefarm, (koja za Fond raspisuje tendere za ljekove), zaduži kod banaka 15 miliona uz kamatnu stopu do tri odsto kako bi se isplatio dio duga veledrogerijama.

Odlučeno je i da se u budžetu za narednu godinu planira taj novac kao rashod, mimo redovnog godišnjeg budžeta Fonda zdravstva. To rješenje je predlog Ministarstva finansija, kojeg je ministar zdravlja predložilo Vladi.

Ovogodišnjim budžetom je, međutim, definisano da se Vlada zaduži do iznosa od 671 milion (amandman vladajuće koalicije DPS-SDP) između ostalog i za dospjele obaveze Fonda zdravstva od 36 miliona u koje su uračunata dugovanja prema veledrogerijama koja su tada bila 15,8 miliona.

Povodom alarmantne situacije u isporuci ljekova Udruženje veledrogerija uputilo je pismo predsjedniku skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandru Damjanoviću sa molbom da pomogne u rješavanju problema.

Obavijestili su ga kako ih je Ministarstvo finansija informisalo da u amandmanu o zaduženju od 36 miliona za izmirenje obaveza Fonda zdravstva postoji "tehnička greška" jer u budžetu na stavci finansiranja nije evidentirano 671 milion, već 634 miliona a na stavci za otpis dugova Fonda piše samo jedan euro.

"Pošto je riječ o pitanju zdravlja i života ljudi, s pravom se pitamo da li se zaista radi o slučajnoj "tehničkoj grešci"", navode u pismu Damjanoviću.

Dodali su da imaju 300 zaposlenih kojima su do sada redovno izmirivali obaveze i da su bili na bijeloj listi Poreske uprave, dok sada nijesu u mogućnosti da redovno izmiruju doprinose za plate.

Udruženje veledrogerija je u pismu premijeru i ministrima, u koji "Vijesti" imaju uvid, podsjetilo da je Skupština usvajanjem amandmana omogućila Vladi da isplati novac. Zbog neizmirenja duga za tri godine, kako kažu, bili su prinuđeni da se zadužuju kod banaka po visokim kamatama kako bi isplaćivali novac proizvođačima od kojih nabavljaju ljekove.

Dodali su da su zbog neredovnog plaćanja isporuke ljekova morali da obezbjeđuju i bankarske garancije.

"Stalnim zaduživanje, a bez dobijenog novca, dovedeno je u pitanje poslovanje kompanija. Dobili smo i upozorenje banaka da će dug prinudno naplatiti, dok su nam proizvođači najavili potpunu obustavu isporuka ljekova do izmirenja zaostalih dugovanja. Rezerve ljekova koje se nalaze u veledrogerijama su minimalne i na njih se crnogorsko zdravstvo ne može osloniti”, navodi se u pismu izvršnoj vlasti.

Loše planiran budžet zdravstva pa za to što treba nema novca

Udruženje veledrogerija je obavijestilo Damjanovića da do nagomilavanja obaveza dolazi i zbog toga što se novac koji je planiran za nabavku ljekova preusmjerava na druge pozicije u okviru Fonda zdravstva poput putnih troškova, liječenja u inostranstvu...

"Problem nastaje u lošem planiranju jer su planirane količine manje od potrebnih, pa se za određeni broj preparata tender raspisuje dva puta godišnje. Budžet se planira na nivou godine i za sve dodatne količine nedostajućih ljekova, koji se obezbijede tenderom u toku godine, nije obezbijeđen novac. Zakon o javnim nabavkama predviđa da se taj novac mora obezbijediti prije raspisivanja tendera”, navodi se u pismu.

Za raspisivanje tendera Fond zdravstva i Ministarstvo zdravlja formiraju listu preparata, a propisani rok za plaćanje je 90 dana od dana fakture.

Damjanović: Greška u stavci za dug je namjerna i smanjuje deficit

Damjanović je "Vijestima" kazao da je predlog zaključaka Ministarstva zdravlja Vladi, kako bi se “tobože riješio problem”, licemjeran ako se ima u vidu veliki problem u snabdijevanju ljekovima i moguća nestašica zbog duga.

Dodao je da je u članu 11 Zakona o budžetu definisano zaduženje od 671 milion, kao i da se u odluci za zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu navodi da se Vlada može zadužiti 671 milion od čega se 36 miliona odnosi na izmirenja obaveza Fonda zdravstva.

"Ukupne neizmirene obaveze Fonda zdravstva su narasle na više od 40 miliona i svakim danom se uvećavaju. To će ako se ćutanje Vlade i nerješavanje problema nastavi brzo dovesti do apsolutne nestašice ljekova u Crnoj Gori. Ne ulazeći u nonsens da je neko "propustio" namjerno da u budžetu iskaže iznos od 36 miliona na poziciji "otplate dugova" Fonda zdravstva i činjenicu da su u članu 1 zakona o budžetu planirane pozajmice i krediti od 634 miliona (čime se genijalno "umanjio" deficit), ostaje pitanje zašto Vlada krši Zakon o budžetu koji je predložila“, naglasio je Damjanović.

On je kazao da je pitanje za što se predlaže da Montefarm potpiše ugovor sa bankama sve sa kamatom, a da se obaveze Vlade za ljekove koji su isporučeni i potrošeni prije tri godine odlaže za 2016. godinu.

"Vlada treba da odgovori da li je prilikom emisije obveznica stranim kupcima kroz prospekt emisije iskazala 36 miliona koje sada pokušava da zaboravi. Pitanje je i da li je uredno snabdijevanje ljekovima građana za nijansu važnije od diskutabilnog projekta autoputa ili otplata garancija za privatne firme“, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je Vlada prošle godine prekršila skupštinske zaključke i usmjerila viškove u budžetu za otplatu garancija, umjesto za socijalna davanja. Smatra da je nedopustivo da Vlada i ovoga puta postupi na sličan način i utroši budžetske prihode na njoj znane prioritete, a da se dovodi u pitanje uredno snabdijevanje ljekovima. Rekao je da će se na narednoj sjednici odbora baviti tim problemom pošto je riječ o sprovođenju zakona o budžetu koji se mora poštovati.

Bonus video: