NVO TAA: Novosel krije podatke i čeka zaborav afere "Komunalije"

3 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.04.2015. 14:56h

Nevladina organizacija "Tivatska antikorupcijska akcija" (TAA) koja je krajem 2014. godine otkrila aferu "Komunalije", je saopštila da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) na razne načine pokušava da pod tepih gurne ovu priču.

TAA je lokalnu DPS-SDP vlast prozvala da je budžet Opštine nepravilnim načinom obračuna komunalija za velike stambene objekte i butik-hotel "Regent Porto Montenegro", oštetila za oko 2 miliona eura.

DPS i SDP u više su navrata odbili inicijatovu TAA i opozicije da se o ovome raspravlja u parlamentu, a javni pritisak je rezultirao činjenicom da je Novosel 20. januara formirao posebnu internu komisiju u Opštini, sa zadatkom da preispita spone obračune komunalija za period 2010-2014. godine.

Predsjednica Komisije je Maja Popović, dipl. ing. građevinarstva, a članice su Aida Petković, diplomirana pravnica, Radmila Kilibarda, dipl. ing. poljoprivrede, Jelena Tošković, dipl. ing. geodezije, i Adrijana Pejović, dipl. ing. arhitekture.

TAA je Novosela optužila da im nije dozvolio uvid u dokumentaciju o radu te komisije koji su oni tražili po Zakono u slobodnom pristupu informacijama, pravdajući se da "Komisija još uvijek nije završila sa radom".

"Indikativno je da su prošla skoro tri mjeseca od formiranja Komisije, a da ista, koja broji pet članova, nije bila u stanju da završi kontrolu, niti izađe u javnost sa bilo kakvim saopštenjem, ili izvještajem o onome što je do sada prekontrolisala. Da ne govorimo o tome da gradonačelnik Novosel nije javno odgovorio ni na jedno naše pitanje o sastavu i radu ove Komisije, niti je još građanima Tivta objavio informaciju koliko "Adriatic Marinas" treba da doplati na ime neobračunate i neplaćene naknade za komunalije za "Regent"", saopštila je TAA, napominjući da su oni gradonačelnika to pitali u više navrata.

Ova NVO konstatuje i da je "zanimljivo je da u ovoj Komisiji nema nikoga od opštinskih funkcionera, tj. da su u njoj samo službenice u lokalnoj samoupravi".

"Procjenjujemo da je to stoga što opštinski rukovodioci pokušavaju da zataškaju cijelu aferu, ali, ukoliko u tome ne uspiju, ne žele da personalno preuzmu odgovornost i za rad ove Komisije. Pa, ako u radu ove Komisije na vidjelo izađu eventualni pokušaji zataškavanja krivičnih djela - da se odgovornost prebaci isključivo na njene članove - službenike. TAA zato upozorava članice ove Komisije da to imaju u vidu, i da svoj posao obave maksimalno odgovorno, da ne bi sjutra bile u poziciji da se i protiv njih podnose krivične prijave. TAA sa punom pažnjom prati cijeli proces, i sprovodi svoju istragu, te ukoliko bude i najmanjeg pokušaja da se zataškaju protivzakonita djela, preduzeće odgovarajuće pravne radnje protiv svih koji u tom zataškavanju budu učestvovali", saopštila je NVO TAA.

Podsjećaju i da svima koji svjesno propuste da prijave krivično djelo za koje su saznali u vršenju svoje dužnosti, po zakonu prijete kazne od dvije do pet godina zatvora.

Bonus video: