REZULTAT ISTRAŽIVANJA SINDIKATA LJEKARA

Ljekari smatraju da postoji korupcija u zdravstvu

Skoro 70 odsto ispitanih smatra da su u ustanovi u kojoj rade zaposleni podobni, a ne sposobni menadžeri
54 pregleda 3 komentar(a)
Sindikat ljekara, sindikat doktora medicine, sdmcg, Foto: Luka Zeković
Sindikat ljekara, sindikat doktora medicine, sdmcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2019. 09:11h

Ljekari smatraju da korupcija u zdravstvu postoji i da je ona najčešće prisutna kod zapošljavanja, rješavanja stambenog pitanja i imenovanju direktora, rezultat je istraživanja koje je danas predstavio Sindikat doktora medicine.

SMDCG je istraživanje realizovao u saradnji sa Ljekarskom komorom i Centrom za građansko obrazovanje. Anketirano je 312 ljekara, zaposlenih u Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje, tri opšte bolnice – bjelopoljskoj, nikšićkoj i Bolnici u Kotoru, te ljekari zaposleni u sedam domova zdravlja.

Manje od 15 odsto ispitanika svoju materijalnu situaciju opisuje kao izuzetno ili uglavnom dobru, dok je za najveći broj ispitanika (43 odsto) materijalna situacija loša ili nepodnošljiva.

Najviše njih korupcijom smatra rukovođenje zdravstvenim sistemom na način da on omogućava namjerno i neopravdano bogaćenje pojedinaca ili grupa ljudi, dodjelu specijalizacija, kao i zapošljavanje po partijskoj osnovi. Skoro 70 odsto ispitanih smatra da su u ustanovi u kojoj rade zaposleni podobni, a ne sposobni menadžeri.