Zeković: Mladi da razumiju kako da prevaziđu konflikte, a da to ne dovede do nasilja

Zeković je rekla da je škola trajala tri sedmice i da je sadržala više tema, koje su se odnosile na rodno zasnovano nasilje, mir, toleranciju i ljudska prava
0 komentar(a)
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2015. 11:41h

Mladi, koji treba da budu nosioci društvenih promjena, moraju naučiti da razumiju konflikte i kako da ih prevaziđu a da to ne dovede do nasilja, poručeno je na svečanoj dodjeli diploma prvoj generaciji Škole nenasilja i tolerancije.

Cilj Škole, projekta SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, je senzibilizacija za prepoznavanje formi nasilja u društvu i u međuljudskim odnosima kao i otvaranje mogućnosti akcije za kreativno i konstruktivno suprotstavljanje postojećoj nepravdi.

Izvršna direktorka SOS-a, Biljana Zeković, rekla je da će škola postati tradicionalna i da će se truditi da njeni polaznici budu nosioci ključnih djelovanja i aktivnosti u zajednici, i koji će znati da komuniciraju i da se bore za osnovne ljudske vrijednosti.

“Mladi treba da budu nosioci društvenih promjena. Bitno je da razumiju konflikte i kako ih prevazići, a da to ne dovede do nasilja”, ukazala je ona.

Zeković je rekla da je škola trajala tri sedmice i da je sadržala više tema, koje su se odnosile na rodno zasnovano nasilje, mir, toleranciju i ljudska prava.

Zeković je navela da je izrađen priručnik o školi nenasilja i tolerancije, u kome se nalaze sve obrađene teme i izjave učesnika.

Ona je pozvala mlade da se prijave za novu školu, koja će imati kapacitet za 30 polaznika.

Koordinatorka programa za mlade Ivana Smolović kazala je da su projekat podržali Vlada Crne Gore i Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na srecu.

Ona je pojasnila da je cilj je oformiti grupu mladih, aktivnih građana koji će širiti ideje o tome kako riješiti konflikt bez nasilja.

“Konflikt nastaje iz velikog broja razlika, on se ne može izbjeći ali se može izbjeći nasilje. To je bio cilj ove škole i što će nas voditi u buduće, a posebna akcenat stavljen je na vještine nenasilne komunikacije”, dodala je Smolović.

Ona je rekla da su polaznici škole učili o vještinama komunikacije, saradnji, ophođenju sa emocijama, predrasudama, različitostima, sa ličnom moći i odgovornošću, svim onim vjestinama koje su važne i potrebne za konstruktivnu razradu konflikata.

Polaznica škole Jovana Malović, koaj je završila psihologiju, kazala je da joj obuka SOS telefona bila dodatno iskustvo, jer je učila o konfliktima i načinu njihovih rješavanja.

Ona je kazala das u radionice bile zanimljive, kroz kreativan timski rad, i da je veoma interesantno osmišljena škola.

Bonus video: