Adžić: Činjenica je da je Fatić srušio spomenik

Vešović, navodi Adžić, piše da su mitropolit Dožić, Fatić i neki Džanjević srušili spomenik
101 pregleda 31 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2015. 19:03h

Istoričar Novak Adžić u reagovanju na tekst “Režim želi da zavadi narod što više”, ističe da upravo činjenice i demantuju predsjednika upravnog odbora Udruženje Vasojevića “Vaso” Zorana Lakušića i potrekpljuju tezu da je Savo Fatić umiješan u rušenje spomenika vojvodi Mirku Petroviću.

“Pođimo od činjenica. Savo Fatić nije iz Vasojevića, već sa Rijeke Crnojevića. Bio je jedan od rušitelja spomenika vojvodi Petroviću, što navodi general i ministar vojni Kraljevine Crne Gore Radomir Lukin Vešović u svojim “Memoarima”, tvrdi Adžić.

U “Memoarima” Vešovića, navodi Adžić, piše da: "Mitropolit Dožić, Fatić i neki Džanjević, srušili su docnije spomenik u Podgorici. Dožić je dirigovao, a Fatić i Džanjević su to izveli sa nekom manguparijom". Ako se saopšte istorijski izvori, to ne znači da neko ima namjeru da vrijeđa potomke bilo koga, pa ni Sava Fatića”, navodi Adžić.

O tome da je Fatić bio rušitelj spomenika, tvrdi Adžić pisao je i urednik beogradskog lista "Balkan" Pantelija Jovović, specijalni izvjestač iz Crne Gore od 1918. do 1924. godine u tekstu pod naslovom "Juriš na crnogorske spomenike", objavljenom u “Balkanu”, od 18. septembra 1922. godine.

“Da je Fatić bio saizvršitelj rušenja spomenika velikom vojvodi Mirku Petroviću tvrdi u nikšićkom listu "Slobodna misao" od 25. oktobra 1936. ministar kralja Nikole i Crne Gore Savo Pavlov Vuletić. To je i sam Fatić priznao u polemici sa Vuletićem iste godine, napisavši u “Slobodnoj misli” od 22. novembra 1936. godine, da je on bio ideolog, planer rušenja spomenika, ali da ga fizički on nije rušio, ali je, ipak, u finalu te polemike, to priznao kad je napisao “Mi smo ga srušili”, kaže Adžić.

On je kazao da su o rušenju spomenika pisali Jovo Popović 1919, Jovan S. Plamenac 1925, istoričar dr Šerbo Rastoder, dr Danilo Radojević i drugi među kojima i pisac reagovanja.

Porodica Fatić potvrdila da su porijeklom sa Rijeke Crnojevića

U reagovanju na tekst Zorana Lakušića predstavnik porodice Fatić - Aleksa Fatić istakao je da je to bratstvo porijeklom sa Rijeke Crnojevića.

“Bez želje i namjere da na bilo koji način doprinesem podjelama u Crnoj Gori, želim da dam pojašnjenje. Uz najveće uvažavanje i poštovanje naših prezimenjaka iz Vasojevića, želim da ukažem da je pokojni Savo Fatić pripadao manjem i manje poznatom bratstvu Fatića sa Rijeke Crnojevića”, kazao je Fatić .

Bonus video: