Komar: Pozitivnom energijom "iznutra" nametnuti pravila ponašanja na internetu

Komar smatra da virtuelni prostor, ipak, ne treba zatvarati i ograničavati, jer je to njegova suština
199 pregleda 3 komentar(a)
Olivera Komar, Foto: Luka Zeković
Olivera Komar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2015. 10:45h

Internet je, pored dobrih strana, omogućio dodatni prostor za širenje govora mržnje, ocijenila je profesorka na Fakultetu političkih nauka (FPN), Olivera Komar pozivajući sve zainteresovane da podrže kampanju “Nohatepill”.

Cilj projekta je suzbijanje mržnje slanjem pozitivnih poruka i isticanjem negativnih primjera u medijima.

Grupa studenata pri Centru za istraživanja FPN-a Univerziteta Crne Gore (UCG) koja radi na toj kampanji obraća se, prije svega studentima, ali i svim zainteresovanim, putem društvenih mreža (facebook-a, twittera, instagrama).

Komar je ukazala na to da je govor mržnje jedan od problema za koji još nema rješenja.

“Razvoj tehnologije i interneta je, pored obilja dobrih strana, donio i dodatni prostor u kome pojedinci, najčešće skriveni iza alijasa i nick-ova, nesmetano vrijeđaju, omalovažavaju i šire mržnju po nacionalnoj, vjerskoj, seksualnoj, rodnoj i ličnoj osnovi”, kazala je Komar agenciji MINA.

Komar smatra da virtuelni prostor, ipak, ne treba zatvarati i ograničavati, jer je to njegova suština.

Kako je objasnila, to što se, pored svega dobrog u njemu, nađe “i ono zlo u ljudskoj prirodi” razlog je da se pokrene akcija kakvu vode studenti FPN, u saradnji sa Dreksel univerzitetom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Snagom pozitivne energije i dobrih primjera potrebno je nametnuti "iznutra" pravila ponašanja na internetu koja će snagom interne sankcije sprječavati omalovažavanje, vrijeđanje, širenje straha i nepovjerenja među članovima društva”, objasnila je Komar.

Prema njenim riječima, na taj način proizvodi se efekat. "A interesovanje je veliko i pokazuje se u vidu brojne podrške studentske populacije, nastavničkog kadra, šire javnosti, raznih nevladinih i međunarodnih organizacija, medija i univerziteta u okruženju”, zaključila je Komar.

Filipović: Veliki odziv i podrška kampanji

Članica istraživačkog tima koji radi na tom projektu, Jelka Filipović kazala je da je kampanja naišla na veliki odziv i podršku na društvenim mrežama i da su zadovoljni njenim napredovanjem.

“Studenti se interesuju prvenstveno zbog toga što je u pitanju jako aktuelna tema kojoj treba posvetiti dodatnu pažnju, a mi smo joj pristupili na zanimljiv način”, smatra ona.

Filipović je kazala da se nada da će, edukacijom i pozitivnim porukama, uticati da se svijest mladih o tom problemu poveća i da se govor mržnje suzbije.

Kako je pojasnila, na blogu postavljaju sadržaje različitog karaktera, a zatim ih dijele na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, kako bi došli do što većeg broja mladih.

“Trudimo se da obuhvatimo edukaciju, zabavu, mišljenja, pozitivne poruke studenata, ali i da lošim primjerima pokažemo da je govor mržnje i dalje prisutan u značajnoj mjeri i da se mora raditi na uklanjanju tog problema u društvu”, poručila je Filipović.

Kampanja “Nohatepill” zvanično je počela 30. marta i trajaće 21 dan.

Kampanja se može pratiti na sajtu www.nohatepill.wordpress.com i na stranicama na društvenim mrežama.

Bonus video: