Priča o tokovima novca oko Đukanovića dobila specijalnu nagradu

OCCRP je dobio nagradu za seriju tekstova o Prvoj banci Crne Gore u projektu "Unholy Alliances"
28 komentar(a)
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2015. 08:42h

Istraživačka priča Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koja je otkrila mrežu tokova novca koja je povezana sa porodicom premijera Mila Đukanovića, nagrađena je specijalnom nagradom European press prize.

OCCRP je dobio nagradu za seriju tekstova o Prvoj banci Crne Gore u projektu "Unholy Alliances" i za seriju tekstova o tome kako su ruske banke koristile moldavske i letonske cjevovode i kako je novac zarađen mafijaškim poslovima dospijevao u legalne tokove pod nazivom "Russian Laundromat"

Projekat "Unholy Alliances" je vodila novinarka Miranda Patrucić, a ove priče su "dovele do potresa u crnogorskom putu ka Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju European press prize.

U obrazloženju se navodi da su sudije smatrale da treba odati čast novinarima u ovom dijelu Evropeu koji su kopali za skrivenim činjenicama, otkrivali prevare u visokom biznisu i politici, što je reportere, njihove novine i sajtove dovodilo u opasnost.

"Hrabrost ne definiše novinarstvo. Profesionalizam i izdržljivost se važe jednako, ili više. Ali razmjera istraživačih ambicija demonstriranih u ovogodišnjim nominacijama i čista odlučnost da se govori istina o moćnima, daje veliki kredit".

OCCRP je motivisan za pamćenje, odlučna sila u borbi za dobro gdje god radi. Članovi OCCRP-a se ne bogate, ali su društva kojima služe bogatija i čistija što samo može da pruži pravo, nezavisno novinarstvo.

Bonus video: