Revizori kontrolišu poslovanje Opštine Budva

Administracija uprave grada dužna je da preda svu traženu dokumentaciju na uvid
5 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.04.2015. 10:50h

Državna revizorska institucija uputila je novu ekipu svojih revizora u budvansku Opštinu. Taj resor već pet dana od lokalne administracije prikuplja svu dokumentaciju potrebnu da bi se uradila revizija završnog računa Budve za 2014. godinu.

Budva je jedna od lokalnih uprava koju je ove godine Državna revizorska institucija izbrala sa ciljem da provjeri njeno poslovanje. Državna revizorska institucija ocjenjuje da li završni račun daje istinit i objektivan prikaz primitaka i izdataka i da li su transakcije novca evidentirane na osnovu vjerodostojne dokumentacije u vremenu realizacije.

Državna revizorska institucija početkom svake godine utvrđuje plan revizija za tu godinu. Taj plan je dokument koji se nikada ne objavljuje javno, iz razloga što bi državna institucija, lokalna samouprava ili neka druga organizacija, za koju se planira revizija, mogla da sakrije neke podatke ili ih krivotvori.

"Vijestima" je u Opštini potvrđeno da su revizori već danima u zgradi i da prikupljaju dokumentaciju. Isto tako niko nema pravo da naredi Državnoj revizorskoj instituciji da obavi neku reviziju, jer ona ima potpunu autonomiju da sama o tome odlučuje.

DRI je prošle godine radila reviziju završnih računa u ukupno dvije crnogorske opštine. Budvanska Opština je minule godine imala budžet od 49,7 miliona eura, pa iako se pred kraj godine govorilo da će biti urađen rebalans, to se nije dogodilo.

Ove godine Budva je planirala da inkasira ukupno 43,4 miliona eura, odnosno isto toliko novca da utroši. Finansijsko poslovanje u ovom gradu redovna je rasprava u lokalnom parlamentu, čak i kada informacije o tome nijesu predviđene dnevnim redom skupštinskog zasjedanja.

Bonus video: