Lekić za ravnopravni status crnogorskog i srpskog jezika

Lekić je upozorio da je iz ustavne odredbe o zvaničnom jeziku i jezicima u zvaničnoj upotrebi na praktičnom planu proizvedena velika konfuzija sa teškim posljedicama
99 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2015. 14:59h

Predsjednik i osnivač političkog subjekta Demos, Miodrag Lekić najavio da će se Demos zalagati da se zaustave manipulativno-konfuzni eksperimenti i formulacije u tako ozbiljnoj oblasti kao što je jezička politika.

Lekić je upozorio da je iz ustavne odredbe o zvaničnom jeziku i jezicima u zvaničnoj upotrebi na praktičnom planu proizvedena velika konfuzija sa teškim posljedicama.

"Da ne govorimo o nastalim situacijama u školama, gdje se neadekvatnim, improvizovanim rješenjima, pored haosa, kod djece već proizvode opasne segregacije, odnosno nacionalna prebrojavanja i podvajanja“, kazao je Lekić.

On smatra da treba da se obezbijedi ravnopravan status crnogorskog i srpskog jezika, kojim govori najveći broj građana.

„Treba da se obezbijedi i adekvatan status jezika naroda koji sebe smatraju manjinama, dakle bošnjačkog, albanskog, hrvatskog i romskog jezika. U toj složenoj i osjetljivoj oblasti neophodno je definisati ozbiljnu politiku koja će svim narodima u Crnoj Gori obezbijediti zaslužena prava, ali i funkciju državne kohezije, uz poštovanje nauke o jeziku“, rekao je on.

On najavio je seriju sastanaka i demokratskih tribina u svim gradovima Crne Gore, na kojima će u neposrednoj komunikaciji sa građanima tražiti rješenja za izlazak države i konkretnih sredina iz duboke krize.

„Moramo zajedno nalaziti puteve i načine kako bismo ostvarili neophodnu demokratsku, ekonomsku i moralnu reformu Crne Gore. Demos je za kratko vrijeme bez propagandne buke postao značajna realnost političkog i javnog života u Crnoj Gori“, kazao je Lekić listu Dan.

Bonus video: