U Pljevljima će prerađivati otpadne vode od subote

Prvo postrojenje te vrste na sjeveru biće pušteno u probni rad, nakon kašnjenja od godinu i po
82 pregleda 0 komentar(a)
otpadne vode, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
otpadne vode, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.10.2018. 14:33h

Postrojenje za preradu otpadnih voda u pljevaljskom selu Židovići biće pušteno u probni rad 20. oktobra.

To je “Vijestima” potvrdio sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Zoran Čolović koji je naveo da su radovi u završnoj fazi i da je u toku funkcionalna proba opreme.

Radovi na izgradnji postrojenja vrijedni su više od šest miliona eura. Projekat se sa oko 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 miliona eura kreditno će se zadužiti Opština Pljevlja. Radovi su započeli u novembru 2014. i završetak kasni skoro godinu i po.

Čolović je kazao da je isključivi krivac za kašnjenje radova španska firma “Akvalija” koja plaća sukcesivno penale zbog nepoštovanja ugovorenih rokova.

Posljednji rok do kada je trebalo da bude završeno postrojenje pominjao se kraj marta ove godine, potom kraj avgusta, ali izvođač zbog problema u nabavci neophodnog materijala nije mogao da ispoštuje ni te rokove.

Opština je do sada od Španaca naplatila oko 68.000 eura zbog kašnjenja radova, a ostatak do 120.000 naplatiće nakon što počne probni rad postrojenja koje treba da traje godinu dana.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što će se u prvoj fazi raditi za 28.000 korisnika. Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje će se upravljati postrojenjem, tu je i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja. Urađena su četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda slala pravo u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade. Voda će se prečišćavati SBR metodom, gdje se dodaje kiseonik i aditivi radi bržeg pročišćavanja. Ta metoda je savremenija, brža, ali i skuplja od uobičajene - taloženja. Upravljanje postrojenjem biće digitalizovano.

Opština je imala obavezu da dovede struju i vodu za postrojenje. Troškovi električne energije za postrojenje se predviđaju na 200.000 do 300.000 eura godišnje.

Čolović je kazao da su ranije završeni radovi i izdata upotrebna dozvola za glavni kolektor u dužini od četiri kilometra vrijedni 1,05 miliona eura. Taj iznos u potpunosti je grant Evropske investicione banke. Za rekonstrukciju i uređenje korita rijeke Ćehotine, koje je sastavni dio projekta potrebno je obezbijediti dodatnih 5,2 miliona eura.

Postrojenje će biti predato na upravljanje opštinskom preduzeću Vodovod.

Bonus video: