Svađa kolašinskih ribolovaca oko gazdovanja

Zbog svađe ribolovnih društava tri godine niko nije gazdovao kolašinskim rijekama, što je rezultiralo masovnim krivolovom
91 pregleda 2 komentar(a)
ribolov Tara, Foto: Dragana Šćepanović
ribolov Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.04.2015. 18:43h

Nakon tri godine gazdovanje kolašinskim vodama će biće povjereno Sportskom flaj fišing klubu “Maniro”. Nesuglasice među podijeljenim ribolovcima, sudski sporovi i međusobne optužbe, od 2012. godine sprečavali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da brigu o vodama povjeri nekom klubu iz Kolašina.

To je rezultiralo, kako poznavaoci te oblasti tvrde, potpunim haosom na rijekama i masovan krivolov, koji je opustošio riblji fond. “Maniro” je jedini klub koji je, prema kriterijumima resornog ministrstva, ispunio uslove da ubuduće brine o vodama na teritoriji opštine.

Kako kaže Mile Lazarević, vlasnik firme „Maniro“ doo, koja je i formirala istoimeni klub, postojala je realna opasnost da ministarstvo od 1. aprila zabrani ribolov na kolašinskim vodama.

"Da se nijesmo prijavili za dobijenje rješenja o gazdovanju, ministrstvo bi bilo spremno da od 1. aprila zabrani ribolov na svim kolašinskim rijekama. Mi ispunjavamo sve potrebne uslove, organizovali smo i svoju šestočlanu lovočuvarsku službu. Dio rijeka će biti proglašeni revirima, a drugi dio za ribolov”, najavio je on.

To što će se znati ko brine o kolašinskim rijekama, u NVO “Natura” doživljavaju kao veliki napredak.

"Niko nije kontrolisao ulov, sredstva kojima se išlo u ribolov. Smatram da je dobro da se to stanje promijeni i treba što više ljudi da se uključi u zaštitu bez obzira na pravno lice koje će gazdovati vodama. Bitno je da svi ribolovci daju doprinos zaštiti, ne samo ribljeg fonda, već cjelokupnih vodnih potencijala u Kolašinu“, kažu u toj NVO.

Takođe, kako tvrde, problem predstavlja i neadekvatna eksploatacija pijeska i šljunka iz rijeka u Kolašinu. Ti materijali se vade na neadekvatan način, što prvenstveno utiče na izlivanje rijeka i šteti ribljem fondu.

"Dobijanjem dozvole gazdovanje vodama u Kolašinu, riješiće navedene probleme. Neće se to desiti odmah, ali za početak će biti uveden neki red. Ti problemi nijesu samo briga onog ko će gazdovati vodama, već svih građana”, smatraju iz “Nature”.

Nijesu svi pecaroši zadovoljni

Oduševljenje ekologa ne dijele u SRK “Tara i Morača”. Iz tog kluba nijesu nimalo zadovoljni namjerom da se gazdovanje kolašinskim vodama dodijeli firmi „Maniro“ čiji je vlasnik Lazarević, koji je bio dugogodišnji predsjednik SRK „Kolašin“.

Protiv takve odluke su čak najavili i pobunu, kako kažu „pravih sportskih ribolovaca“, a obratili su se i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Smatramo da vode ne mogu biti dodijeljene klubovima ili drugim subjektima čije je sjedište van Kolašina. Posebno ne onima koji nemaju odgovarajuća rješenja o registraciji ili klubovima koji su pod sudskim sporom, kakav je slučaj sa nazovi SRK "Kolašin”. Takvi klubovi sa malobrojnim članstvom namaju kapaciteta da uprvljaju vodama”, tvrde u SRK „Tara i Morača“.

Kažu da "ne mogu prećutati istinu da su favoriti ministarstva za dobijanje koncesije ranije bili uključeni u SRK "Kolašin“. Smatraju da je „sadašnje stanje na vodama posljedica i njihovog "domaćinskog“ odnosa prema ribolovnim vodama”.

S druge strane, Lazarević kaže da ne brine mnogo zbog takvih stavova. Ističe da određeni krugovi, a Kolašinci znaju ko su, se bune što se konačno uvodi red u ribolovu na vodama na teritoriji Kolašina.

Bonus video: