I turisti iz Japana i Indije otkrili Kolašin i sjever

“Novina je što je proteklog ljeta bilo i gostiju iz Indije i Japana, a nešto više turista registrovali smo i iz SAD. Njih smo, uglavnom, usmjeravali na privatni smještaj, a što se tiče atraktivnih destinacija, najviše ih je oko 70 odsto, prema našim preporukama, posjetilo Nacionalni park (NP) ‘Biogradska gora’“
117 pregleda 2 komentar(a)
rTO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
rTO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.09.2018. 20:05h

Kroz Regionalnu turistučku organizaciju (RTO) u Kolašinu, ljetos je prošlo skoro 3.200 turista koji su tražili informacije o najzanimljivijim segmentima turističke ponude sjevera.

Direktorica RTO Tanja Drakula Medenica kaže da se kod njih informisalo nešto manje turista nego lani.

Najviše turista bilo je iz Francuske, Njemačke i Belgije.

“Novina je što je proteklog ljeta bilo i gostiju iz Indije i Japana, a nešto više turista registrovali smo i iz SAD. Njih smo, uglavnom, usmjeravali na privatni smještaj, a što se tiče atraktivnih destinacija, najviše ih je oko 70 odsto, prema našim preporukama, posjetilo Nacionalni park (NP) ‘Biogradska gora’“.

I ove godine u RTO praksu obavljaju učenici srednje škole “Braća Selić“ iz Kolašina. Njih osmoro pomagali su i osmislili vrlo zanimljive predloge izleta koje će nuditi turistima, kaže Drakula Medenica.

Razlog zbog kojeg turisti česti svraćaju je, između ostalog, i to što RTO radi svakog dana, sa dva sata pauze.

Direktorica ističe da spremaju i brojne projekte koji će doprinijeti valorizaciji turističke ponude sjevera.

Konkurisali su za sredstva iz IPA fondova za prekograničnu saradnju. Planiraju da sa kolegama sa Kosova omoguće što lakši pristup tržištu rada za nekoliko ciljnih grupa, a prije svega za mlade žene.

U planu su im i projekti za upošljavanje potencijalnih turističkih vodiča i članova planinskih domaćinstva.

Namjeravaju da do zime izdaju i novu planinarsku mapu i vodič za smještaj.

Bonus video: