Amfilohije za 2016. najavio Svepravoslavni veliki sabor

Najavljujući Svepravoslabni sabor on je kazao da “ poslije Sedmog vaseljenskog sabora (787), ovaj Veliki Sabor treba da bude hiljadugodišnji vijenac svih tih Sabora”
31 komentar(a)
Amfilohije Radović, Foto: Zoran Đurić
Amfilohije Radović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.04.2015. 14:28h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike da u sklopu obilježavanja hiljadugodišnjice od smrti Svetog Jovana Vladimira zajedno učestvuju u iznošenju Krsta na crkvi na Rumiji.

On je, u poslanici povodom Vaskrsa, najavio Svepravoslavni veliki sabor, u kome će 2016. godine učestvovati svih 15 pravoslavnih crkava.

“Prizvani smo božanskom silom da uložimo svu svoju revnost, kako bi u vjeri našoj projavili vrlinu, a u vrlini znanje, a u znanju uzdržanje, a u uzdržanju trpljenje, a u trpljenju pobožnost, a u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav”, kaže se u Poslanici.

Najavljujući Svepravoslabni sabor on je kazao da “ poslije Sedmog vaseljenskog sabora (787), ovaj Veliki Sabor treba da bude hiljadugodišnji vijenac svih tih Sabora”.

“Crkva će na njemu posvjedočiti istinu o sebi, svoju vjeru u Boga Ljubavi Oca, Sina i Svetog Duha i prizvati ponovo sve ljude i sve narode na put Istine i put Pravde, put Bogočovjeka, obasjan svjetlošću Vaskrslog Hrista. Pomolimo se Gospodu vaskrslome da obdari mudrošću Oce Crkve vaseljenske, da poput Apostola i drevnih Otaca budu i oni, na ovom Saboru, učitelji Puta koji vodi u život vječni”, poručio je Amfilohije.

Pored tog događaja, Mitropolija se, kako je naveo Amfilohije, “priprema za obilježavanje hiljadugodišnjice mučeničkog upokojenja Svetog Jovana Vladimira, prvog hristolikog mučenika srpskog i svih slovenskih naroda (1016-2016)”.

“Tim povodom naša Mitropolija priprema za iduću godinu međunarodni naučni skup posvećen Sv. Jovanu Vladimiru i njegovom vremenu, gradeći istovremeno i veličanstveni Saborni hram u slavu Imena Božjeg, a u čast ovog mučenika, u gradu Baru. Poslije gradnje i osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uz učešće pravoslavnih Patrijaraha i sve punoće Hrišćanske Crkve u svijetu, ovo je drugi Hram takve vrste, vaseljenskog značaja, koji se kod nas gradi”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da se nada da će on biti osvećen najdalje do septembra iduće godine.

“Tim povodom pozivamo sav naš vjerni narod i sve ljude ispunjene vjerom i strahom Božjim, da svojom molitvom i svojim prilozima pomognu dovršetak ovog veličanstvenog bogougodnog djela i podviga u slavu Božju, a na spasenje i prosvećenje svih nas”, kazao je Amfilohije i pozvao vjernike na iznošenje krsta Sv. Jovana Vladimira na Rumiju, za praznik Svete Trojice.

“Na to nas poziva i mala crkva Svete Trojice, po narodnom predanju, prije deset godina, ”doletjela s neba” na mjesto 1571. godine od Agarjana srušene istoimene crkve. Time je i ovaj hram, kao i sve sveto i čestito u istoriji roda ljudskog, postao pričasnik slave i sile Vaskrsenja Hristovoga”, kazao je Amfilohije.

Bonus video: