Umjesto opštini, Lugovi u rukama privatnika?

Atraktivna parcela od 2.500 kvadrata trebalo da bude vraćena u vlasništvo Opštine, ali su kašnjenje iskoristili brojni dužnici. Javni izvršitelji donijeli sedam rješenje o prinudnoj naplati
85 pregleda 4 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.10.2018. 19:03h

Milionska dugovanja ugašenog fudbalskog kluba “Mogren” došla su na naplatu, a jedinu imovinu - atraktivnu parcelu od 2.500 kvadrata na Lugovima na ulazu u Budvu, blokirali su javni izvršitelji donoseći sedam rješenja o prinudnoj naplati.

Iako je parcela trebalo da bude vraćena u vlasništvo Opštine i preknjižena na lokalnu upravu, kašnjenje u tom postupku iskoristili su brojni dužnici, od građevinskih kompanija do trenera i igrača posrnulog kluba, nekada prvaka Crne Gore, kako bi naplatili višegodišnja dugovanja.

U proteklih desetak dana u katastarsku evidenciju upisano je čak šest rješenja, koje su donijeli izvršitelji Vidak Latković i Branka Samardžić, a to je prvo učinio i izvršitelj Darko Rajković još u junu, kada je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisana prva zabilježba - potraživanje podgoričke kompanije „Transpetrol“.

Parcela na kojoj se nalazi fudbalski stadion je jedna od urbanistički najatraktivnijih, ako se zna da su na njoj planskim dokumentom ucrtan poslovno-stambeni kompleks - dvije kule bliznakinje od 11 spratova. Vrijednost parcele trenutno premašuje milion i po eura, jer se nalazi neposredno uz Slovensku plažu i jedno je od rijetko neizgrađenih prostora u betoniranoj Budvi.

Iako prošle godine ugašen, FK “Mogren” je čudnim spletom okolnosti, jer je budvanski parlament bio u višemjesečnoj blokadi, ostao vlasnik zemljišta koje je trebalo da bude vraćeno Opštini u vlasništvo.

Ministarstvo sporta zabranilo je upotrebu imena kluba, nekadašnjeg prvaka Crne Gore.

FK “Mogren” koji je za dvije godine trebalo da proslavi vijek postojanja, u zenitu slave, prije devet godina, dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Ideja je pala u vodu nakon što je FK “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medja, stoji navodni narkobos Darko Šarić.

FK Mogren je frimom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima. Nakon burne reakcije javnosti, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini. Dio je, međutim, ostao u vlasništvu kluba.

FK “Mogren” je bio u vlasništvu Opštine Budva, koja je godinama bila i glavni finansijer, izdvajajući i po 240.000 eura godišnje.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac. U avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK ‘Mogren’ prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, ‘Komovima’ iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, piše u finansijskom planu.

Navode se i pozajmice koje nijesu vraćene, od kojih 4,5 miliona eura Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba. Lazović je tada na sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha “Mogrena”.

Mještani traže nazad Lugove

Kompletni Lugovi su pod sporom jer povraćaj zemljišta traže staromještanske porodice Ivanović i Rajković.

Zemljišni kompleks koje je pripadao budvanskim porodicama, nakon Drugog svjetskog rata je eksproprisan, da bi potom bio ustupljena fudbalskog klubu. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za nekretnine. Do danas i pored toga što je filijala Uprave za nekretnine u Budvi, donosila rješenje o deksproprijaciji, postupak još nije okončana, niti je porodicama izdat vlasnički list, jer su pravosnažnost osporovali, kako FK „Mogren“, tako i Opština i HG Budvanska rivijera.

Bonus video: